V Jeseníkách vrcholí příliv návštěvníků díky brněnským jarním prázdninám

V Jeseníkách o víkendu vrcholí brněnské jarní prázdniny. Tedy jeden z nejsilnějších týdnů v zimní sezóně. Stovky rodin z jižní Moravy obsadily zdejší hotely a penziony a celý týden plní i sjezdovky. Někde si musí lyžaři vystát dlouhou frontu. Na sjezdovkách leží v průměru 40 centimetrů sněhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový skiareál Kouty v Hrubém Jeseníku by se měl v příštích letech dále rozrůstat

Nový skiareál Kouty v Hrubém Jeseníku by se měl v příštích letech dále rozrůstat | Foto: Václav Žmolík | Zdroj: Český rozhlas

Velký nápor čekají ve střediscích i o víkendu. A s lyžaři se chtějí patřičně rozloučit. Někde přichystali zábavné soutěže, někde lákají na dobroty z borůvek nebo zabijačkové hody.

Zajímavou podívanou slibuje například Karlov. Celý víkend se tu pojede Mistrovství České republiky v alpských disciplínách, konkrétně v obřím slalomu a slalomu:

„Mistrovství republiky je určeno pro kategorii Masters, to jsou závodníci registrovaní od 29 let výš. Očekáváme celkem velkou účast. Zatím je přihlášená necelá stovka závodníků. Závodit se bude v areálu Klobouk na nově homologované závodní sjezdovce,“ říká spolupořadatel Karel Soukup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v jesenických skiareálech sleduje reportérka Andrea Švubová

Závody se pojedou dnes i ve Filipovicích. Tam se do nich může zapojit každý, láká provozovatel skiparku Miroslav Páral:

„Filipovický Open Cup má už třetí ročník, je to otevřený závod pro děti i dospělé. Je to slalom v délce400 metrů. Máme doprovodný program – živou hudbu, moderátory, bude pokračování dětské olympiády a další.“

Brněnské prázdniny zaměstnaly více i horské záchranáře. Denně zasahují zhruba u desítky úrazů. Některé sjezdovky jsou extrémně přeplněné, na místě je ohleduplnost.

„Všichni by si měli dát pozor na tu hustotu zejména v odpoledních hodinách, kdy je sníh už opravdu těžký, jarní firn naškrabaný v různých hromadách. Tam dochází k pádům a úrazům,“ varuje náčelník Horské služby Michal Klimeš.

V neděli budou turisté hromadně odjíždět. Žádné komplikace v dopravě ale policie nečeká.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme