Před 70 lety spadl u Nepomuku na Plzeňsku sestřelený americký bombardér

70. výročí sestřelení amerického bombardéru si dnes připomněli lidé v Nepomuku na jižním Plzeňsku. 22. února 1944 dopadl na nedaleký vrch Dubeč americký bombardér, jejž při vzdušném souboji sestřelil německý stíhací letoun. Zahynulo 10 amerických letců, nehodu přežil jen jediný, seržant Raymond Noury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepomuk

Nepomuk | Foto: Jiří Kamen | Zdroj: Český rozhlas

Výročí události se už ale nedožil, zemřel ve Spojených státech před dvěma měsíci. Také přímých svědků události na Nepomucku už mnoho není.

„To se stalo přesně ve 12.30 v úterý 22. února 1944. Já jsem přijel, večer jsem se to dozvědl doma, že u Dubče spadlo letadlo,“ vzpomíná jeden z mála posledních žijících pamětníků události, 85letý Karel Šlajer, který tehdy bydlel v nedaleké obci Tojice.

„Já jsem se tam byl podívat za pět dnů a byl tam kráter, ještě se z toho kouřilo. Z trosek byly vidět jen střepy, to bylo všechno napasované v zemi. Dodnes je to tam nepatrně vidět,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzpomínky pamětníka zachytila reportérka Monika Zettlová

Karlu Šlajerovi bylo tehdy 15 let a ještě dnes se mu vzpomínky z místa tragédie vybavují i s detaily. „Byly tam střepy a gumová bota. Vršek byl utržený a vevnitř byl ten beránek. Později jsem slyšel, že ty boty byly vyhřívané. V té výšce jim asi moc teplo nebylo,“ vypráví. Další podrobnosti o pádu letadla se dozvěděl po pár dnech od svého kamaráda z Chocenic.

„Byly školní prázdniny, tak on se díval, jak se letadla vracela. Jednomu najednou ulétlo křídlo, bouchlo to a Noury vylétl, zázrakem se mu otevřel padák. Měl zlomenou nohu, choceničtí přiběhli s četníkem a vzali ho do Chocenic. A za chvíli přijelo gestapo,“ popisuje.

Po válce se podle Karla Šlajera dlouhá desetiletí o události nemluvilo. Vzpomínali jen místní. „Akorát Prádelští o to pečovali, postavili tam pomník a nosili kytičky. A potom všechna ta léta nic, nemluvilo se o tom. Já jsem se tam dostal až v roce 1990 a nemohl jsem to místo najít. Úplně se změnilo,“ vybavuje si.

Sestřelení amerického bombardéru na Dubči v roce 1944 připomíná ode dneška také nová stálá expozice v nepomuckém muzeu. Součástí jsou také zbytky letounu, které se podařilo začátkem 90. let vykopat místním nadšencům.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme