České Budějovice koupí od církve pozemky kolem Malše, vznikne tam cyklostezka

Českobudějovická radnice koupí od církve pozemky kolem Malše. Povede tudy cyklostezka do Roudného. Dosud nevyřešené církevní restituce brání jejímu vybudování už několik let. A přestože restituční řízení ještě není u konce, zastupitelé už nákup pozemků schválili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutok Vltavy a Malše, České Budějovice

Soutok Vltavy a Malše, České Budějovice | Foto: Jana Matznerová

Jedná se o pozemky na děkanských polích podél Malše. Konkrétně od Velkého jezu směrem k Roudnému. Nákup pozemků za odhadní cenu kolem 350 korun za metr čtvereční kritizuje. zastupitel za KSČM Ivan Nadberežný.

„Já jsem hlasoval proti. Myslím si, že bychom se tam měli dohodnout. A že tak, jako město podpořilo veřejnou službu církve, oni by měli recipročně podpořit veřejnou službu města,“ říká.

Příslib symbolické ceny měl podle náměstka primátora Miroslava Jocha z ČSSD vzniknout v době, kdy město jednalo s církví o podpoře při rekonstrukci Katedrály svatého Mikuláše.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prodeji církevních pozemků Českým Budějovicím informoval reportér Martin Pokorný

„Když jsme jednali o tom investičním příspěvku, tak jsme se zmínili, že bychom byli jako město rádi, kdyby pak někdy v budoucnu, až se děkanství k těmto pozemkům dostane, město mělo možnost tyto pozemky odkoupit a aby tato částka byla spíše částkou symbolickou,“ vysvětluje.

Generální vikář Českobudějovické diecéze Adolf Pintíř ale upozornil na skutečnost, že církev respektuje odhadní cenu města. Podle nové výkupní vyhlášky by mohla nasadit cenu výrazně vyšší.

„Stát by je prodával za 650 korun za metr. Nevím, z jakého důvodu město nechce od října loňského roku o těchto pozemcích jednat na seriózní bázi,“ tvrdí Pintíř. Podle Nadberežného je ale hodnota pozemků sporná.

Vyjednávání je u konce

„Jestliže jde o pozemky, které nelze využít pořádně ani na silnici, protože je to záplavové území – a Malše se vylévá skoro každý rok – tak si myslím, že v tomto případě je cena opravdu nadhodnocená,“ podotýká.

Podle Miroslava Jocha je vyjednávání o ceně u konce. „Děkanství vnímá vstřícný krok v tom, že respektuje znalecký posudek města České Budějovice,“ říká.

Adolf Pintíř prý ale o žádném příslibu neví. „Když jsem se ptal děkana kapituly, pana doktora Mareše, tak neví o konkrétním příslibu, ve kterém by znělo, že to farnost převede bezplatně,“ tvrdí.

Českobudějovičtí zastupitelé nakonec záměr nákupu pozemků schválili. Diecéze teď ještě musí počkat na vypořádání restitučního nároku.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme