Julija Tymošenková opustila vězení, chce kandidovat na prezidentku

Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková dnes opustila charkovské vězení, kde byla zadržována od roku 2011. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury a potvrdila to i strana bývalé ukrajinské premiérky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julija Tymošenková po propuštění z věznice v Charkově

Julija Tymošenková po propuštění z věznice v Charkově | Zdroj: Reuters

Její osvobození umožnilo rozhodnutí kyjevského parlamentu, který změnil trestní kvalifikaci údajného překročení pravomocí, za něž byla v roce 2011 odsouzena k sedmi letům vězení. Zrušení trestu už přivítal manžel Tymošenkové nebo její někdejší blízký spolupracovník Bohdan Danylyšyn, kteří získali azyl v Česku.

Zprávy o propuštění Tymošenkové se objevily už v průběhu dne, vězeňská správa ani rodina je ale nepotvrdily. Přesto se očekávalo, že ještě během dneška vyjde na svobodu.

„Je to výjimečná, skvělá zpráva. Nevěřil jsem tomu, že se to může stát právě dnes. Je to velký den,“ řekl serveru Aktuálně.cz Oleksandr Tymošenko. Manžel expremiérky nepředpokládá, že by jeho žena po propuštění na svobodu odcestovala za ním do Česka, ale nejspíš se vydá za opozičními demonstranty na kyjevské náměstí Nezávislosti, kde „jsou do ní vkládány velké naděje“.

Potěšení nad zrušením trestu nad Tymošenkovou vyjádřil také bývalý ukrajinský ministr hospodářství Danylyšyn. „Modlil jsem se celou dobu za to, aby Julija Volodymyrivna byla volná. Jsem velmi rád, nejen jako politik a ministr její vlády, ale také upřímně lidsky, jako člověk,“ řekl Aktuálně.cz druhý prominentní ukrajinský azylant v ČR a nevyloučil, že se nejbližší dobou vrátí také do Kyjeva.

Julija Tymošenková po propuštění z věznice v Charkově | Foto: Reuters

Po rozhodnutí ukrajinských poslanců se za Tymošenkovou do Charkova vypravila její dcera Jevhenija a delegace členů Evropského parlamentu, která měla v Kyjevě pomáhat řešit vnitropolitickou krizi. „Má matka je podle usnesení parlamentu, podle mezinárodních i ukrajinských zákonů svobodným člověkem,“ řekla novinářům Jevhenija Tymošenková.

Cestu k osvobození Tymošenkové otevřela páteční kompromisní dohoda opozičních vůdců s prezidentem Viktorem Janukovyčem, zprostředkovaná ministry zahraničí Německa a Polska.

Osvobození expremiérky sice výslovně neobsahovala, nicméně poslanci ještě v pátek večer rozhodli o změně paragrafů, na jejichž základě byla Tymošenková odsouzena. Poslední překážku k jejímu osvobození odstranili poslanci dnes, když hlasováním rozhodli, že příslušnou úpravu trestního zákona nemusí podepsat prezident.

Tymošenkovou poslal soud na sedm let do vězení v říjnu 2011 za údajné překročení pravomocí při podpisu smlouvy o dovozu ruského zemního plynu v roce 2009. Trest Tymošenková nastoupila v prosinci 2011 v charkovské Kačanivské věznici. Od května 2012 byla vůdkyně ukrajinské opozice hospitalizována v charkovské železniční nemocnici kvůli onemocnění páteře. Dlouho se bezvýsledně snažila o převoz na odbornou neurologickou kliniku v Berlíně.


ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme