Známé osobnosti načítají knihy pro nevidomé, o jejich úsilí vzniká audiokniha

Říká se jim načítač nebo načítatel. Jsou to lidé, kteří načítají knihy pro zrakově postižené čtenáře. Patří k nim také známé osobnosti, jako Otakar Brousek, Heda Čechová, v minulosti Bořivoj Navrátil nebo Milan Neděla. O načítačích v těchto dnech vzniká audiokniha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha (Ilustrační foto)

Kniha (Ilustrační foto) | Foto: stock exchange

V knihovně Karla Emanuela Macana v pražské ulici Ve Smečkách si mohou audioknihy půjčovat jenom zrakově postižení lidé. Knihovna má výjimku v autorských právech a neplatí za ně.

Ve skladech této speciální knihovny se nacházejí desítky polic. V nich jsou doslova napěchované kazety i cédečka s texty stovek oblíbených i slavných literárních autorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vzniká audiokniha o načítačích, zjišťovala Michaela Vetešková

Díky načítačům si knížky a příběhy mohou vychutnat také lidé, kteří nevidí.

„Zvuková kniha pro mě byla celý život jediným přínosem informací a dobré slovní zásoby, češtiny a kvalitních knížek,“ přibližuje Petr Mašek, který je od narození nevidomý a knihovnu léta navštěvuje.

Lidem, kteří zrakově postiženým umožňují číst, se rozhodl za jejich úsilí poděkovat. Mašek připravuje kroniku zvukových knížek.

„Jednak jsem chtěl lidem, kteří zvukové knihy čtou jako já, přiblížit život a dílo lidí, kteří knihy načítají. Ten druhý důvod je naopak, a to sdělit veřejnosti, co kolikrát obdivovatelé herců a moderátorů nevědí. Že se věnovali záslužné činnosti,“ říká Mašek.

Načítačů, kterým by Petr Mašek rád vzdal poctu, je celá řada. Zatím ale hledá vydavatele, který by mu knihu pomohl dostat na trh.

Michaela Vetešková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme