Na náměstí Nezávislosti dorazila Julija Tymošenková, desetitisíce lidí ji přivítaly potleskem

Do Kyjeva se triumfálně vrátila z vězení bývalá premiérka Julija Tymošenková. Slíbila, že politici už Ukrajince nikdy nezradí a nebudou střílet do vlastního národa. Vyzvala také k pokračování protestů. Tymošenková míří zpět do nejvyšších politických pater. Prohlásila, že chce kandidovat v předčasných volbách na prezidentku Ukrajiny. Lidé by měli rozhodnout 25. května.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julija Tymošenková promluvila k lidem na náměstí Nezávislosti

Julija Tymošenková promluvila k lidem na náměstí Nezávislosti | Zdroj: Reuters

Kyjevský Majdan ovacemi uvítal Juliji Tymošenkovou. Parlament v sobotu nařídil její okamžité propuštění z vězení. Tymošenková se do centra ukrajinské metropole vypravila po svém propuštění z Charkovské vězeňské nemocnice.

Bývalá ukrajinská premiérka nejprve uctila památku obětí krvavých událostí. Poté z kolečkového křesla pozdravila desetitisíce lidí na náměstí Nezávislosti. Slíbila také, že začne okamžitě pracovat a zapojí se do politického života.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proslov Julije Tymošenkové na náměstí Nezávislosti sledoval Martin Dorazín

„Tohle už je jiná Ukrajina, Ukrajina svobodných lidí,“ prohlásila Tymošenková a dodala:

„Vy jste zárukou, vy jste tou silou, která nedá nikomu, aby Ukrajinu vrátil zpátky. Musíte dbát na odkaz lidí, kteří se nebáli s dřevěnými štíty a palicemi jít na barikády.“

Představitelé Ukrajiny opouštějí zemi, prezidenta zastavili úředníci na letišti

Číst článek

Její projev skončil zřejmě kvůli provokatérům, kteří se objevili v davu pod pódiem. Proti nim zakročila ochranka Majdanu.

Propuštění Tymošenkové ocenili v zahraničí

Po rozhodnutí ukrajinských poslanců propustit Tymošenkovou z vězení se za ní do Charkova vypravila její dcera Jevhenija a delegace členů Evropského parlamentu, která měla v Kyjevě pomáhat řešit vnitropolitickou krizi.

Cestu k osvobození Tymošenkové otevřela páteční kompromisní dohoda opozičních vůdců s prezidentem Viktorem Janukovyčem, zprostředkovaná ministry zahraničí Německa a Polska.

Lidé čekali se svíčkou na příjezd Julije Tymošenkové na náměstí Nezávislosti | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

„Bylo takové proroctví, že Ukrajinu osvobodí a pozvedne žena s copem. Ona je silnější než jakýkoli muž. Máme ji velmi rádi, dlouho jsme na ni čekali a věřili, že ji pustí,“ řekla jedna z žen na náměstí Nezávislosti.

Propuštění Tymošenkové na svobodu uvítali předseda Evropské komise José Manuel Barroso, šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová i britský ministr zahraničí William Hague. Vzkázal, že Velká Británie je společně s EU připravena podporovat novou ukrajinskou vládu, jakmile bude sestavena.

Rusko odkládá finanční pomoc Ukrajině, MMF je připraven peníze poskytnout

Číst článek

Tymošenkovou poslal soud na sedm let do vězení v říjnu 2011 za údajné překročení pravomocí při podpisu smlouvy o dovozu ruského zemního plynu v roce 2009. Trest Tymošenková nastoupila v prosinci 2011 v charkovské Kačanivské věznici.

Od května 2012 byla vůdkyně ukrajinské opozice hospitalizována v charkovské železniční nemocnici kvůli onemocnění páteře. Dlouho se bezvýsledně snažila o převoz na odbornou neurologickou kliniku v Berlíně.

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme