Nový studentský spolek StuArt se veřejnosti představuje fotografickou výstavou

Na začátku byla snaha oživit dění i výuku na katedře dějin umění olomoucké filozofické fakulty. Vznikl tak umělecký studentský spolek StuArt a jeho prvním počinem je expozice Umění a já, která v podkroví barokního Konviktu, kde katedra sídlí, ukazuje studentská fotografická díla. StuArt chce spolupracovat se společenskými a kulturními institucemi, organizovat stáže a absolventům tak ulehčit vstup do zaměstnání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzita Palackého - Filozofická fakulta

Univerzita Palackého - Filozofická fakulta | Foto: Aleš Spurný

Gabriela Kodysová z pátého ročníku olomoucké katedry dějin umění chystá v hloučku studentů rámečky a popisky k jednotlivým fotografiím. Je kurátorkou výstavy fotografií Umění a já. Devět studentů tak chce jasně říct, nejsme jen teoretici, ale aktivní umělci.

„Každý z nich má svůj osobitý styl. Jsou tu jak digitální fotografie, tak klasické analogy,“ říká Kodysová.

Své černobílé analogové fotky tu má i Kristína Koutná. Fotografování je jejím velkým koníčkem. Počítá, že to tak zůstane i po skončení vysoké. Chce být historičkou umění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co je cílem studentského spolku StuArt, zjišťovala reportérka Blanka Mazalová

„U těch mých krajin jsem si nějak přála vyjádřit atmosféru, ke které mi právě pomohla klasická černobílá fotografie,“ popisuje.

Fotografická výstava Umění a já v olomouckém Konviktu je prvním počinem nového studentského spolku StuArt. Název vznikl jednoduše spojením dvou slov studium a art a nápad přišel velmi spontánně.

„Vzniklo to o těchto prázdninách, kdy jsme doma u večeře řešili tak trochu špatnou uplatnitelnost oboru a co s tím. Tak jsme se rozhodli být proaktivní. Dali jsme dohromady pár lidí z olomoucké katedry. Snažíme se změnit jak podobu vyučování našeho oboru, tak kulturního života,“ vypráví zakladatel spolku Petr Holouš.

Zapojili se studenti napříč ročníky

Zatím se do činnosti spolku StuArt zapojilo zhruba pětadvacet lidí, studenti od prvního až po pátý ročník i absolventi katedry dějin umění. Chtějí, aby studium nebylo jen teoretickou základnou. Vědí, že umění je až příliš živé a oživit chtějí i dění na katedře. V hlavě mají plno plánů.

„Chceme pořádat filmové večery. V létě chceme uspořádat společná grilování pro celý konvikt. Chceme spolupracovat s divadlem, filmem. Plánujeme, že na konviktu uspořádáme Kostelní noc, kdy budeme v kapli Božího těla provádět návštěvníky. Na přelomu dubna a května chceme pořádat cyklojízdu za památkami,“ nastiňuje Holouš.

O spolupráci chce spolek požádat Národní památkový ústav, Muzeum umění, olomoucké arcibiskupství, ale i další studentské spolky a katedry. Tyto aktivity podle Petra Holouše pomohou studentům také při hledání práce.

„Spousta lidí skončí školu, má diplom, ale potom přijde na pohovor a tam chtějí nějaké zkušenosti. Proto chceme dělat i pracovní stáže na bázi smysluplného využití času a prostoru,“ tvrdí.

A co po absolvování studenty katedry dějin umění čeká? „Uplatní se hlavně v muzeu, památkovém ústavu, různých kulturních institucích, popřípadě na akademické půdě. Znám řadu lidí, kteří se uplatnili dobře, ale i plno těch, kteří nevydrželi ten tlak a opustili obor. Bylo to šikovní, chytří lidé, ale bohužel nic nesehnali,“ dodává Holouš, který věří, že se StuArtem se situace zlepší.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme