Mursímu hrozí za spolupráci s islamisty trest smrti. Jednání soudu ale odložil spor o skleněnou kóji

Egyptský soud odložil na čtvrtek projednávání případu bývalého prezidenta Muhammada Mursího. Soudci totiž musí vyřešit stížnosti obhajoby. Týkají se především skleněné zvukotěsné stěny, která dělí obviněné od soudní síně. Na protest proti izolaci se z procesu stáhli Mursího obhájci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci střeží okolí soudu, kde je souzen bývalý egyptský prezident Mursí

Vojáci střeží okolí soudu, kde je souzen bývalý egyptský prezident Mursí | Zdroj: ČTK

„Skleněná stěna se používala už v některých předchozích případech a obvinění za ní jednoznačně slyší vše, co se u soudu říká. Důkazem je to, že když mluvili jejich právní zástupci, začali tleskat,“ obhajoval jeden ze soudců zvláštní opatření.

Soud skleněnou zvukotěsnou stěnu zřídil proto, aby hlasité výkřiky ze strany obžalovaných nenarušovaly soudní proces. Obhajoba ale žádá její odstranění, podle ní teď obžalovaní nemůžou jednání soudu plnohodnotně sledovat. Někteří obhájci považují Mursího stále za legitimního prezidenta a s poukazem na nedostatek důkazů požadují osvobození obviněných.

Na začátku prvního líčení přečetl soudce jména všech obžalovaných a sdělil jim obvinění.

Muhammad Mursí je jen jedním z 36 členů vedení Muslimského bratrstva, kteří se podle prokuratury podíleli na předávání citlivých státních informací palestinskému Hamásu a dalším islamistickým skupinám v zahraničí.

Jejich spolupráce s islamisty tak mohla vést k ohrožení bezpečnosti egyptského státu. Obžalovaní tuto činnost údajně organizovali už od roku 2005, tedy dlouho předtím, než se Muslimské bratrstvo ujalo vlády.

Je to nejzávažnější ze všech obvinění proti Mursímu a hrozí mu za něj trest smrti.

Sesazený egyptský prezident Muhamad Mursí na archivním snímku z července 2012 | Foto: ČTK/AP

Štěpán Macháček, mka, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme