Ministerstvo chce posílit práva dětí mladších 15 let, které vyslýchá policie

Pokud se děti mladší 15 let dostanou do problémů a vyslýchá je policie, nemají podobná práva jako dospělí. Upozorňují na to neziskové organizace a také Výbor OSN. Během celého vyšetřování by měl děti zastupovat advokát. Dosavadní praxe je ale jiná. Na policejních služebnách sedí osamocené děti a právník nemůže ani nahlížet do spisu. Ministerstvo spravedlnosti proto plánuje změnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie zadržela při protestech v Českých Budějovicích na 30 lidí, dvě akce pořadatelé sami zrušili

Policie zadržela při protestech v Českých Budějovicích na 30 lidí, dvě akce pořadatelé sami zrušili | Foto: Filip Jandourek

O tom, že syn má ve škole problémy, se jeho rodiče dozvěděli pozdě. Se spolužáky měl prý jako jedenáctiletý chlapec šikanovat svého spolužáka.

„Z mého pohledu otce případ začal v září roku 2012, kdy nás škola informovala, že už dva roky probíhá šikana a že náš syn je agresorem.“ Otec si nepřál sdělit jméno ani další podrobnosti případu, protože soud stále pokračuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Benešová

Proto ani nechtěl zveřejnit místo a jméno základní školy. Chování svého syna neschvaluje, ale na druhé straně se mu nelíbí, jak vypadalo celé vyšetřování.

„Tím, že se to dostalo k policii, tak jsem neměl možnost se informace dozvídat, neboť to v rámci justičního procesu, který je nastaven pro děti do 15 let, podléhalo utajení. Ani náš advokát nesměl do spisu nahlédnout.“

Navíc samotný výslech byl prý pro děti traumatizující. Rodiče u něj nesměli být a čekali před dveřmi policejní služebny. Podle otce selhala částečně i škola, když rodiče včas neinformovala a neřešila to s nimi.

Podle Ligy lidských práv není takových případů v Česku málo. Právnička neziskové organizace Anna Hofschneiderová připomíná, že děti nemají stejná práva jako mladiství starší patnácti let. Řízení s dětmi není trestní, ale občanskoprávní s opatrovníkem.

„Nemají obhájce, je jim často odepíráno nahlédnout do spisu, není jim zasíláno vyrozumění policie, že už to skončilo, takže se vůbec nemohou bránit," popisuje Hofschneiderová.

Pokud policie děti vyslýchá a hrozí jim například ochranná výchova nebo i léčení v ústavu, měly by mít podle organizace vždy u sebe právního zástupce. Ministryně spravedlnosti Helena Válková z Hnutí ANO proto plánuje, že se posílí práva malých dětí a pravomoc jejich advokátů.

„Zvolením nějakého jiného termínu, který by více vyjadřoval, že jde o takového kvaziobhájce dítěte, bychom mohli docílit lepšího výsledku.“

Zákon snížil kriminalitu mládeže

Situaci v České republice kritizoval také Výbor OSN pro lidská práva. Liga lidských práv už podala na konci ledna ústavní stížnost.

Podle některých pracovníků probační a mediační služby a soudců ale systém nefunguje úplně špatně. I v dnešní době už prý mají nezletilí nárok na advokáta. Díky zákonu o soudnictví ve věcech mládeže se snížila kriminalita malých dětí.

„Kriminalita mladistvých u nás za poslední roky klesla. Dá se říct, že klesla celkově,“ potvrdila předsedkyně senátu Nejvyššího soudu Milada Šámalová.

Zákon o soudnictví ve věcech mládeže funguje více než deset let.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme