Venezuelská opozice žádá konec represí a odzbrojení paramilitantních provládních skupin

Situace ve venezuelském hlavním městě Caracasu se po sobotních demonstracích uklidnila. Opozice vyhlásila pět hlavních požadavků – například propuštění všech demonstrantů zadržených za poslední dva dny, včetně opozičního politika Leopolda Lopeze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sobotní protivládní protest ve venezuelské metropoli Caracasu

Sobotní protivládní protest ve venezuelské metropoli Caracasu | Zdroj: ČTK

Žádá také zastavení represí a odzbrojení paramilitantních skupin chávezovského tábora. Opozice tyto provládní skupiny obviňuje z ozbrojených útoků na demonstranty v celé zemi a také z několika zabití.

Teď se čeká, jak dopadne zítřejší zasedání federální rady vlády, kterého se zúčastní také tři opoziční guvernéři včetně opozičního vůdce Henriquea Caprilese, který vedl sobotní velkou demonstraci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci v Caracasu sleduje tamní spolupracovnice ČRo Nina Hönigová

V Caracasu i v regionech po celé zemi probíhají každý den kromě protestů například i blokády silnic, a to i v noci. Capriles už vyzval své stoupence, aby blokády zastavili. Prezident Nicolás Maduro opozici rovnou obvinil z pokusu o puč.

Proti Madurově režimu se v zemi protestuje už dlouho. Současná vlna protestů ale vypukla až po Dni mládeže 12. února, kdy vyšli do ulic hlavně nespokojení studenti. V souvislosti s protesty zemřelo podle některých zdrojů až 10 lidí.

Sobotní demonstrace v Caracasu byla za dobu Madurovy desetiměsíční vlády zatím největší. Zúčastnily se jí desítky tisíc lidí. U prezidentského paláce v jiné části města se shromáždil podstatně menší dav Madurových stoupenců.

Protest proti venezuelské vládě se konal i v paraguayském Asuncionu | Foto: ČTK

Venezuelané jsou nespokojení hlavně s obrovskou kriminalitou, rychle rostoucími cenami a nedostatkem zboží.

Země je zcela závislá na dovozu potravin, kterých se nedostává v obchodech po celé zemi. Teď chybí třeba mléko, mouka, olej nebo toaletní papír. Aby lidé mohli nakoupit aspoň některé základní zboží, tráví ve frontách i několik hodin.

Nina Hönigová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme