Nenáviděný i milovaný africký diktátor Mugabe oslavil devadesáté narozeniny

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe oslavil velkolepě devadesáté narozeniny. Jeden z nejstarších a nejdéle vládnoucích státníků planety má už několik let zakázaný vstup do Evropské unie, kvůli pošlapávání lidských práv a volebním podvodům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Mugabe

Robert Mugabe | Foto: European Commission Audiovisual service

Naposledy slavil vítězství v kontroverzních volbách loni v létě. Úřad tehdy obhájil na dalších pět let.

„Je mou přirozeností cítit se mladě a energicky, jako by mi bylo devět let. Jako bych škrtnul v tom čísle nulu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Mugabeho jubileum přiblížil Jan Prokeš

Robert Mugabe překypoval při oslavě svého jubilea elánem. Na fotbalový stadion ve farmářském městě Marondera mu přišlo poblahopřát několik tisíc příznivců, hlavně z jeho strany ZANU-PF, která má kořeny v hnutí proti nadvládě Evropanů.

I proto Mugabeho mnozí Zimbabawané i jiní Afričané stále považují za hrdinu-osvoboditele. Navzdory jeho hospodářským excesům i čistě násilným hříchům.

Dokonce Mugabeho kritici, třeba někdejší ministr a zástupce bělošské menšiny David Coltart, obdivují jeho vitalitu.

Čas ale zastavit nelze a informované zdroje potvrzují už delší dobu intenzivní boj o nástupnictví v Mugabeho mocenském okruhu.

Robert Mugabe | Foto: Český rozhlas

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme