Kanadští hokejisté přepisovali olympijským triumfem v Soči historii

Hokejisté Kanady obhájili v Soči zlaté olympijské medaile z Vancouveru. Týmu kapitána Sidneyho Crosbyho se to podařilo jako vůbec prvnímu celku od doby, kdy se kvůli olympiádě přerušuje NHL a na turnaji tak hrají všechny světové hvězdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost kanadských hokejistů po zisku devátého olympijského titulu na Hrách v Soči

Radost kanadských hokejistů po zisku devátého olympijského titulu na Hrách v Soči | Zdroj: Reuters

To ale není jediný historický zápis, který Kanada v Soči udělala. „Finále jsme zvládli na výbornou, dali jsme gól, pak výborně bránili a využili brejkové situace," spokojeně hodnotil zápas o zlato Shea Weber.

Jeden z nejzkušenějších kanadských obránců potom připomněl: „Teď jsem dvojnásobný olympijský vítěz, ale s tím triumfem ve Vancouveru se tohle nedá srovnat. Byli jsme super parta a zažili momenty, o kterých budu vyprávět svým dětem.“

Vítězství v Soči je pro Kanadu totiž velmi cenné. Tým ze země, která dala světu hokej, totiž mimo území Severní Ameriky vyhrál olympijský turnaj naposledy před dvaašedesáti lety v Oslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kanadští hokejisté přepisovali olympijským triumfem v Soči historii

„Jsem velmi pyšný být kapitánem týmu, jako je tenhle, a moct s ním vybojovat už druhou zlatou medaili. Zvlášť mě těší, jak jsme se tady na turnaji dokázali zlepšovat,“ říkal po finále hvězdný Sidney Crosby.

A šťastný kapitán kanadského týmu pak navíc dodal: „Museli jsme se přizpůsobit hře na širokém kluzišti, ale zvládli jsme to. Všichni dělali přesně to, co bylo potřeba, od brankáře, přes obránce až po útočníky. Nakonec jsme byli odměněni zlatou medailí.“

Před čtyřmi roky rozhodl Crosby v prodloužení finále ve Vancouveru, od té doby se na mezinárodní scéně netrefil. Další gól si schoval až do finále v Soči.

„Každý z nich je speciální. Samozřejmě, ten letošní nerozhodoval tolik. Nebylo to tak dramatické jako před čtyřmi roky ve Vancouveru, kde se hrálo prodloužení, ale i tady jsem rád, že jsem mohl pomoci týmu k vítězství,“ říká teď už dvojnásobný olympijský vítěz Sidney Crosby.

Play-off olympijského turnaje v hokeji | Foto: Český rozhlas

Petr Kadeřábek, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme