Závodící houslistka nebo dvě vítězky sjezdu. ZOH nabídly několik pozoruhodností

Zimní olympijské hry v Soči spolkly nejvíc peněz v historii, vyžádaly si extrémní množství zásahů do přírody a naštěstí se nepotvrdily obavy, že budou velmi nebezpečné pro jejich účastníky. Na samotných sportovištích ale, jak to bývá, přinesly kromě špičkových výkonů také hodně kuriozit a pozoruhodností.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Houslistka Vanessa Mae na trati olympijského obřího slalomu

Houslistka Vanessa Mae na trati olympijského obřího slalomu | Zdroj: Reuters

Leckdo se tím bavil, jiní zas kroutili hlavou, jak se někdo takový může na olympijské hry kvalifikovat. Za Thajsko totiž jela houslistka Vanessa Mae.

„Nevím, jestli teď nebudu muset na dopingovou kontrolu. Co myslíte? Asi ne, zase tak rychlá jsem nebyla. Lyžovala jsem spíš, jako bych dopovala naruby, jako bych jela na horkou čokoládu,“ smála se známá umělkyně.

Vanessa Mae dojela až do cíle druhého kola obřího slalomu a skončila suverénně poslední více než 20 sekund za klasickými exoty Her z Toga, Brazílie, Peru nebo Panenských ostrovů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sportovními kuriozitami na zimních olympijských her v Soči se zabýval Jan Kaliba

Naopak rozdíl mezi nejrychlejšími ženami závodu v lyžařském sjezdu byl tak malý, že časomíra neuměla tenhle souboj rozsoudit, a tak došlo na historicky první olympijskou remízu v téhle disciplíně. Zlato brala jak Slovinka Tina Mazeová, tak Švýcarka Dominique Gisinová.

„Je fantastické, jak těsné jsou závody v našem sportu a jaké maličkosti rozhodují. Bylo to možná o lidskou dlaň, možná o jeden prst na ruce. A já bych to tak nechala. Měření na tisíciny místo na setiny bych nezaváděla. Tak malý rozdíl a mohlo to jedné z nás změnit barvu medaile,“ říkala Gisinová.

Švýcarka byla také součástí další pozoruhodné skupiny sportovců. Jako jedna z mnoha nesoutěžila na Hrách v Soči ze svého příbuzenstva sama, závodila tu také její sestra Michelle.

Jednoznačně nejúspěšnějším rodinným týmem se staly kanadské sestry Dufourovy-Lapointovy. Nejstarší Maxime obsadila v lyžařském závodě v boulích dvanácté místo, její sestra Chloe získala stříbrnou medaili a nejmladší sestra Justine zlatou.

„Všechny jsme jiné, ale všechny jsme soutěživé, agresivní a vždycky jsme byly bojovnice. Nevím proč zrovna – já jako nejmladší – jsem nejlepší. Mám v sobě prostě tygra. Moje sestry sice taky, ten můj je ale asi o něco větší,“ myslí si Justine Dufourová-Lapointová.

Kromě sourozenců získávali v Soči olympijské medaile ve stejný den také manželé. Ve snowboardovém paralelním obřím slalomu vyhrála jízdu o bronz Ruska Alena Zavarzinová a o několik minut později její manžel Vic Wild ve stejné disciplíně zvítězil.

„Chci, aby každý z vás pochopil, než o mně budete psát nebo mluvit, že jsem neměl na výběr, jestli závodit za Spojené státy, nebo za Rusko. Takhle otázka nestála. Kdybych zůstal Američanem, tak jsem tady dvě zlaté medaile nevyhrál. V Rusku mi dali možnost dál závodit. A proto jsem Rus,“ vysvětloval Wild.

Spolu se svou ženou tvoří tenhle převlečený Američan první manželský pár od roku 1952, který získal olympijské medaile v mužské a ženské disciplíně ve stejný den. Do té doby se to v olympijských dějinách povedlo jenom Daně a Emilovi Zátopkovým.

Jan Kaliba, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme