Přechodný egyptský kabinet podal překvapivě demisi. Premiér důvod neuvedl

Egyptská vláda podala demisi, informoval o tom v televizním projevu premiér Házim Bibláví. Vyzdvihl práci ministrů, nepřiblížil ale, proč konkrétně kabinet odstupuje. Podle neoficiálních zdrojů chce vláda usnadnit ministrovi obrany Abdalu Fatahu Sísímu kandidaturu na prezidenta republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptský ministr obrany Abdal Fatah Sísí (uprostřed) a expremiér Házim Bibláví (vpravo), který dnes spolu s vládou podal demisi. Snímek ze září 2013

Egyptský ministr obrany Abdal Fatah Sísí (uprostřed) a expremiér Házim Bibláví (vpravo), který dnes spolu s vládou podal demisi. Snímek ze září 2013 | Zdroj: ČTK

Vláda prý přijala rozhodnutí o demisi po pouhých 15 minutách jednání. Prozatímní prezident Adlí Mansúr odstupujícího premiéra pověřil, aby kabinet vedl až do jmenování nového šéfa vlády.

Tím by se mohl stát dosavadní člen kabinetu, a to ministr bydlení Ibrahim Mahlab, který je ale poměrně kontroverzní - byl totiž členem Národně demokratické strany někdejšího prezidenta Husního Mubáraka.

„Během šesti či sedmi uplynulých měsíců měl kabinet obrovskou zodpovědnost a myslím, že ve většině případů dosáhl dobrých výsledků. Jako u jakéhokoliv jiného projektu ale pochopitelně nebylo možné dosáhnout stoprocentního úspěchu,“ obhajoval práci své vlády Bibláví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O demisi egyptské vlády informoval zpravodaj ČRo v Káhiře Štěpán Macháček

V posledních týdnech ale dávali najevo nespokojenost například stávkující dělníci z velkých textilních podniků. Demise může souviset i s očekávanou kandidaturou generála Abdala Fataha Sísího v prezidentských volbách. Podle zákona totiž musí nejdřív odstoupit z postu ministra obrany, který zastává.

Podle místního tisku mluvil Bibláví o chystaných vládních změnách už na začátku února. Sísí, který loni sesadil islamistického prezidenta Muhammada Mursího, je u Egypťanů velmi oblíbený, přestože je spjat s režimem někdejšího prezidenta Mubáraka.

Hála Šukralláhová je první předsedkyní egyptské strany Dustúr

Číst článek

Stoupenci považují generála Sísího za rozhodného člověka schopného stabilizovat rozdělenou zemi. Podle předpokladů by prezidentské volby, které se mají uskutečnit pravděpodobně v dubnu, s výraznou převahou vyhrál.

Neislamistická vláda

Osmasedmdesátiletý bankéř, ekonom a bývalý ministr financí Házim Bibláví stál v čele přechodné úřednické vlády - kterou po odstranění Mursího jmenoval Adlí Mansúr - od července loňského roku.

S jeho jmenováním souhlasila i islamistická strana Núr poté, co odmítla několik předchozích kandidátů. Největší islamistická síla v zemi, dnes zakázané Muslimské bratrstvo, odmítlo Biblávího kabinet uznat.

Vládu tvořilo 33 ministrů. Všechna křesla obsadili liberálně orientovaní odborníci s dlouholetou praxí ve svých oborech. Islamisté žádného ministra neměli, přestože jim premiér pozice nabídl. Kabinet měl zůstat až do parlamentních voleb letos v létě.

Egypt | Foto: Český rozhlas

ČTK, Štěpán Macháček, Simona Bartošová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme