Hrál v Naganu a byl nejlepším střelcem NHL, teď Milan Hejduk ukončil kariéru

Milan Hejduk oznámil v 38 letech oznámil, že končí kariéru. Olympijský vítěz z Nagana hrál naposledy v minulém ročníku NHL, po kterém mu vypršela smlouva s Coloradem. V denverském klubu strávil 14 sezon a v roce 2001 s ním získal Stanleyův pohár. Za jiný klub NHL nikdy nehrál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rostislav Klesla z Phoenixu (vlevo) a Milan Hejduk z Colorada v utkání NHL

Rostislav Klesla z Phoenixu (vlevo) a Milan Hejduk z Colorada v utkání NHL | Zdroj: ČTK

"Měl jsem to štěstí, že jsem hrál na téhle úrovni spoustu let, ve skvělém klubu a s neuvěřitelnými spoluhráči," řekl Hejduk webu Colorada Avalanche.

"Splnil jsem si celoživotní sen nejen tím, že jsem hrál NHL, ale také jsem získal Stanley Cup. S rodinou jsme hrdí na to, že jsme doma tady v Denveru a užíváme si to spolu," uvedl rodák z Ústí nad Labem.

Do NHL odešel Hejduk z Pardubic poté, co se podílel na olympijském vítězství v Naganu. Celkem má na kontě 1020 zápasů v základní části s bilancí 375 branek a 430 asistencí a v obou statistikách mu patří čtvrté místo v klubové historii.

V play off nasbíral dalších 76 bodů ve 112 utkáních. V roce 2003 se s padesáti góly stal nejlepším střelcem NHL a v Coloradu plnil i roli kapitána.

"Milan byl jedním z nejskromnějších hráčů, s kterými jsem měl tu čest hrát," ocenil trojnásobného účastníka Utkání hvězd NHL Joe Sakic, legenda a viceprezident Colorada Avalanche.

Konec plánoval už dlouho, do Evropy nechtěl

"Na ledě měl jedny z nejrychlejších a nejšikovnějších rukou. Díky svému hokejovému citu a vidění patřil ve své době mezi elitní kanonýry NHL. Dělal všechno pro vítězství týmu. Byl to tichý lídr, který šel příkladem," dodal bývalý kanadský útočník.

O svém záměru skončit s hokejem mluvil Hejduk už loni v listopadu s tím, že to jen musí oznámit oficiálně. Měl prý možnost hrát ještě v Evropě, ale nechtěl se stěhovat. V Denveru se věnuje hlavně synům Markovi a Davidovi, které trénuje.

Z mužstva, které získalo olympijské zlato v Naganu, už hrají jen Jaromír Jágr, Martin Ručinský, Martin Straka, Jiří Šlégr, Pavel Patera a Libor Procházka.

ČTK, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme