Z jeho Vinnetoua se stala legenda. Před 172 lety se narodil spisovatel Karel May

Německý spisovatel Karel May by dnes oslavil 172. narozeniny. Přestože se v mládí živil krádežemi a podvody, vytvořil literární postavy, které se pro mnoho generací staly vzory hrdinské odvahy a cti. Jeho knihy se dočkaly nesčetných dotisků a překladů a v 60. letech pak postavy jeho románů ožily v kultovní filmové sérii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autor nesmrtelného Vinnetoua Karel May zemřel před 100 lety

Autor nesmrtelného Vinnetoua Karel May zemřel před 100 lety | Foto: Klára Stejskalová

Cesta Karla Maye ke spisovatelské dráze byla trnitá. Mladý muž z chudé tkalcovské rodiny z městečka Ernstthalu se chtěl stát učitelem. Ze školy ho ale vyloučili pro drobné krádeže.

Ve třiceti měl už v záznamu několik trestů a zrovna byl znovu ve vězení - tam ale potkal katolického kněze, který navždy změnil jeho život a přivedl ho k literatuře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výročí narození spisovatele Karla Maye připomněl redaktor Ondřej Himmer

Karel May píše o zemích, které nikdy nenavštívil a zná je jen z vyprávění, z cestopisů a map. Čtenáři na stránkách jeho knih přesto procestovali nejen Severní Ameriku, ale vypravili se i do Mexika a Jižní Ameriky nebo do Afriky či Orientu.

Přesto jsou máyovky psány z pohledu první osoby a působí téměř autobiograficky - nejen jeho fanoušci, ale i sám Karel May měl časem čím dál větší potíže rozlišovat mezi literární fikcí a reálným životem.

May se nechával například fotit v kostýmu Old Shatterhanda a jeho sídlo nese stejný název - totiž vila Shatterhand. A když se Karel May v šedesáti letech poprvé vypravil do Orientu, střet tamní reality a jeho fiktivního světa ho přivedl až k několika nervovým zhroucením.

Mezi velké fanoušky díla Karla Maye patřil například Albert Einstein. Jeho knihy hltal ale třeba i Adolf Hitler, kterému to prý svého času výrazně pokazilo prospěch ve škole.

Karel May jako jedna ze svých literárních postav Kara ben Nemsí | Foto: Chalupa, cs.wikipedia

V pozdější době pak dokonce nechával rozdávat výtisky Vinnetoua mezi vojáky na frontě. A to přesto, že Karel May byl velkým propagátorem míru a vzájemné tolerance.

Karel May byl také zapáleným křesťanem, což je citelně znát hlavně v jeho pozdějším díle. Je například autorem velmi populární a mnohokrát zhudebněné verze Ave Maria.

Jeho hrdinové navíc nikdy nezabíjejí své protivníky, pokud to není bezpodmínečně nutné. Z tohoto pohledu je možná dobře, že se Karel May nedožil začátku první světové války. Zemřel 30. března roku 1912.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme