Výrobci chytrých mobilů představují v Barceloně nejnovější trendy. I s ohledem na cenu

Souboj lídrů světa mobilních telefonů na veletrhu v Barceloně přinesl zajímavé trendy. A neomezil se jen na soupeření dvou nejvýznamnějších značek - iPhone od Applu a vlajkové lodi Samsungu Galaxy S.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samsung včera v Barceloně představil smartphone Galaxy S5

Samsung včera v Barceloně představil smartphone Galaxy S5 | Zdroj: Reuters

Samsung včera večer představil svoji dlouho očekávanou novinku smartphone Galaxy S5. Vypadá v podstatě stejně jako její předchůdce. Jen má o desetinu palce větší displej.

Používá systém Android a zaměřuje se na nové aplikace. Je odolnější proti prachu a vodě. Nabízí výkonnější procesor a lepší podporu rychlých sítí. Má například senzor otisků prstů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější trendy ve sféře mobilních telefonů představuila Jitka Hanžlová

Jan Matura redaktor serveru Idnes.cz svůj dojem z nového telefonu popsal přímo z Barcelony takto:

„Převratná novinka to není, je to spíše potvrzení trendu zabezpečení telefonu nějak jinak, než jen pomocí hesla na displeji. Je to špičkový telefon, ale spíše evoluce, než revoluce.“

„Samsung k novému modelu S představil nové hodinky Galaxy Gear Fit, které umí měřit tep a spolupracují s telefonem. Takže je to jeden z dalších nástrojů, jak si hlídat kondici a vůbec sledování celého dne člověka,“ připomněl Matura.

Samsung doufá, že si tak opět přitáhne zákazníky a zůstane jedničkou na trhu. Koncem loňského roku byla totiž jeho pozice ohrožena, když klesal zájem o předchozí model a zákazníci houfně kupovali iPhony 5S a 5C od konkurenta - americké ikony Apple.

Sofistikovanější aplikace versus nižší cena

Veleterh v Barceloně na jedné straně naznačil, že výrobci jdou cestou stále sofistikovanějších a dražších aplikací. Je to cesta, jak získat pozornost a zájem zákazníků.

Ale ukázalo se také, že bez ohledu na to, jaké systémy vyvíjí mateřská společnost, rozhodující slovo mají zákazníci na prudce rostoucích obrovských trzích jako je třeba Čína.

Tam mnoho lidí požaduje hlavně na nižší ceny, ale požadují funkce srovnatelné s těmi nejdražšími přístroji.

Je to vidět například u novinky Nokie. Protože to je první upravená Nokie s operačním systémem Android. Předtím její telefony používaly buď vlastní operační systém nebo windows od Microsoftu. Nokia totiž Microsoftu patří.

Zatímco Android patří Googlu, což je konkurent Microsoftu. Ovšem zákazník je pán, a proto šla Nokia ke konkurenci. K levnějšímu operačnímu systému.

Takže nové typy Nokie X, X1 a XL jsou s Androidem levnější. A finský výrobce telefonů doufá, že uspěje právě na těch rychle se rozvíjejících trzích s velkým počtem natěšených zákazníků.

Také Nokia X měla svou premiéru v Barceloně | Foto: Reuters

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme