Přechodná ukrajinská vláda vznikne ve čtvrtek, oznámil úřadující prezident

Předseda ukrajinského parlamentu Olexandr Turčynov, který dočasně zastává úřad prezidenta, upozornil, že vláda národní jednoty musí být vytvořena do čtvrtka. O tom, kdo se postaví do čela přechodného kabinetu, měli poslanci rozhodovat dnes. Koaliční jednání se ale komplikují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřadují ukrajinský prezident Olexandr Turčynov (uprostřed) pózuje se skupinou protivládních aktivistů

Úřadují ukrajinský prezident Olexandr Turčynov (uprostřed) pózuje se skupinou protivládních aktivistů | Zdroj: Reuters

Nejvyšší rada totiž musí vyhovět požadavkům vedení Majdanu, aby ve vládě nezasedli lidé spojení s minulým režimem.

Představitelé demonstrantů si vyhrazují právo prolustrovat všechny kandidáty na ministry, a to včetně premiéra. Do kabinetu se podle nich nesmí dostat ani oligarchové, kteří patří mezi sto nejbohatších lidí na Ukrajině.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině mluvili zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Kyjevě Martin Dorazín a Karel Svoboda z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Výběr vhodných osob je tedy poměrně náročný. Objevují se také rozepře mezi stranami budoucí koalice, zejména Vlastí, Úderem a Svobodou, které dosud stály v opozici proti režimu. Tam teď naopak zřejmě přejde bývalá vládní Strana regionů.

Přechodná vláda by měla vést zemi do mimořádných parlamentních voleb, které se uskuteční nejspíš v létě nebo na podzim. Termín by měla Nejvyšší rada oznámit dnes.

Podoba nové vlády zajímá také Moskvu, která nechce přijít o důležitého strategického spojence.

Na Ukrajině startuje kampaň k předčasným prezidentským volbám

Číst článek

„Rusko bude z mého pohledu tlačit hlavně na to, aby nová ukrajinská vláda nebyla protiruská, bude se snažit hodně tlačit a mírně řečeno upozorňovat, aby zástupci strany Svoboda byli jaksi co nejvíce upozaděni, a bude varovat, a to už se vlastně děje, před jakýmsi odklonem od Ruska ve prospěch Evropské unie,“ říká Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Je ale přesvědčen, že pokud se nový ukrajinský kabinet zdrží ostře protiruských výstupů, Moskvě nebude nijak zásadně vadit.

„Rusové nemají problém ani tak s tím, že by šel Janukovyč pryč. Oni ho nijak nemuseli a Vladimir Putin jím mírně řečeno pohrdal. Problém ale mají s tím principem jako takovým, že by se vláda měla měnit na základě jakéhosi revolučního hnutí či něčeho podobného. To prostě Rusové odmítají,“ vysvětluje.

Dvě pětiny Čechů se zajímaly o Ukrajinu, klonily se k opozici | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Helena Šulcová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme