Po třech letech se mohou vrátit domů Japonci, kteří žili v okolí Fukušimy

Některé japonské rodiny žijící u poničené jaderné elektrárny Fukušima se mohou od 1. dubna vracet do svých domovů. Po třech letech jim to povolila vláda. Během příštích dvou let by mohlo přijít zpět až 30 tisíc evakuovaných lidí. Tokio dnes také potvrdilo, že v následujících letech bude s největší pravděpodobností znovu využívat jadernou energii. A to i přesto, že se proti ní staví tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fukušimská oblast je dodnes zamořena radiací

Fukušimská oblast je dodnes zamořena radiací | Foto: Kateřina Procházková

Podle informací japonských úřadů se může vrátit až 300 lidí, kteří žili před katastrofou ve městě Tamura, ležícím 20 kilometrů západně od jaderné elektrárny Fukušima. Otázkou ale je, kolik se jich vrátit rozhodne. Přemýšlí a debatují o tom, jestli je to bezpečné.

Podle vládních směrnic je okolí elektrárny vystaveno radioaktivnímu záření o síle maximálně 20 milisievertů za rok. Odborníci považují za bezpečné, je-li člověk vystaven dlouhodobě záření o síle méně než 100 milisievertů ročně. Tokio slibuje oblast vyčistit, a radiaci stáhnout dokonce až na pouhý jeden milisievert.

Problémy v samotné jaderné elektrárně ale přetrvávají. Firma TEPCO, která elektrárnu provozuje, minulý týden opět potvrdila, že z Fukušimy uniklo 100 tun vysoce radioaktivní vody. Kontaminovaná kapalina unikla poté, co ji dělníci omylem přečerpali do už plné nádrže.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návratu lidí z okolí Fukušimy a energetické koncepci Japonska mluvila zpravodajka ČRO v Asii Kateřina Procházková

Chyba u zaměstnanců je nejčastější příčinou dalších problémů v poničeném zařízení. Tentokrát šlo o nejhorší incident v komplexu elektrárny od loňského srpna. Tehdy dokonce problémy s únikem kontaminované vody vyvolaly reakce a obavy i ze zahraničí.

Japonská vláda by v následujících dnech měla odsouhlasit opětovné využívání jaderné energie. O tom, že se Tokio vrátí k využívání energie z jádra, se už mluví dlouho, země totiž nemá jiné dostatečné zdroje energie a chce-li prosperovat, nic jiného jí pravděpodobně nezbývá.

V Japonsku je od roku 2011 všech 48 jaderných reaktorů odstaveno, podle nové koncepce by se měly vrátit ale do provozu všechny, které splní bezpečnostní normy.


Zvětšit mapu

mta, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme