V Řevnicích startuje univerzita třetího věku. Senioři používají Google i Skype

Téměř tři desítky seniorů se v třítisícových Řevnicích přihlásily na virtuální univerzitu třetího věku. V následujících měsících se budou scházet v místním kině, sledovat své lektory a vyplňovat testy. Projekt České zemědělské univerzity natáčí přednášky na video a studenti se k nim mohou díky internetu vracet doma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzita třetího věku v Pelhřimově zaplnila sál do posledního místa

Univerzita třetího věku v Pelhřimově zaplnila sál do posledního místa | Foto: Olga Štrejbarová

„Nejprve vám pustím přednášku, pak budete mít přestávku a po deseti minutách si uděláme společný test,“ informuje Monika Vaňková zhruba dvacítku seniorů na úvod přednášky o astronomii a slunečních hodinách.

Do kina na přednášku se vydali i manželé Koškovi, Karel a Emilia. „Byli bychom bývali rádi, kdyby to začínalo něčím jiným. Jsou tam různé věci: houby, léky a takové, co nás v současné době dost zajímá. Ale zase je poučné vyhledat si věci, které nám ze sedmé nebo osmé třídy chybějí,“ říkají manželé.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Univerzitu třetího věku v Řevnicích se zajímali Petr Kološ

Mnozí senioři díky virtuální univerzitě ztratí obavy z počítače, což je další efekt celého projektu: „Senior nepřichází za vzděláváním, ale vzdělání přichází se seniorem,“ říká jedna ze spoluautorek Klára Nehodová.

Výuka se ale odehrává nejen přes počítače. Senioři se totiž musí zapsat do konzultačního střediska, kde se potom společně jednou za 14 dní scházejí na přednášky.

„Na závěr si z každé přednášky udělají společný test. Tím se ověří, co si za první zhlédnutí přednášky zapamatovali. O každé otázce společně diskutují,“ popisuje systém výuky Klára Nehodová.

Látka je k dispozici na internetu

Přednášku si pak mohou studenti zopakovat i doma. „Mezi přednáškami si senioři mohou tuto přednášku zopakovat na jakémkoli počítači přes svůj individuální login,“ dodává spoluautorka projektu.

Pro manžele Koškovy není login, Google ani e-mail žádný problém. „Ze skupiny devíti kolegů, co se scházíme, tři internet nemají, ani nechějí,“ počítá Karel Košek.

U kamarádek paní Koškové je to horší. „Z deseti jsou tři nebo čtyři, co jsou na počítači i na skypu. To je nejlepší, protože se můžeme vykecávat,“ říkají dva ze zhruba 2500 seniorů, kteří se přihlásili do virtuální univerzity třetího věku.

Petr Kološ, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme