Cigarety se dají koupit i na poštách. Podnik chce vydělat, zdravotní rizika neřeší

Stát rozšiřuje prodej cigaret. Kromě supermarketů, trafik nebo kiosků si je kuřáci můžou koupit také na pobočkách České pošty. Upozornila na to Mladá Fronta Dnes. Pošta se jako státní podnik netají tím, že potřebuje vydělat, a zdravotní hledisko neřeší. Stát v boji proti kouření přitom vydá každý rok miliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta, prodej cigaret, post shop (ilustrační foto)

Česká pošta, prodej cigaret, post shop (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Česká pošta vnímá prodej cigaret jako prodej jakéhokoli jiného legálního zboží. Podle její mluvčí Marty Selicharové tedy není důvod cigarety nenabízet.

„My jsme největší zaměstnavatel v zemi, máme velkou sociální odpovědnost a opravdu bychom nechtěli propouštět naše zaměstnance. Kvůli elektronické komunikaci klesají listovní zásilky a meziroční pokles představuje asi deset procent,“ říká mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká pošta rozšiřuje prodej cigaret na svých pobočkách. Podrobnosti zjišťovala Květa Moravcová

Podle Selicharové se prodej cigaret osvědčil už loni, kdy pošta nabízela cigarety na vybraných 40 pobočkách. Letos jejich počet stoupne na 600.

Stát platí České poště paušálně zhruba miliardu korun ročně za služby, které mu poskytuje.

Pošta si pak přivydělává na takzvaném doplňkovém prodeji. Kromě obálek nebo známek si mohou lidé na poštovní pobočce koupit třeba zubní pastu, silonky, hračky a nově tedy také cigarety. Prodejem těchto výrobků podnik vydělá zhruba 400 milionů korun ročně.

Ministerstvu zdravotnictví se prodej nelíbí, dělat nemůže nic

Ministerstvo zdravotnictví z prodeje cigaret na pobočkách České pošty nadšené není, ale podle mluvčího úřadu Jana Štolla s tím nemůže nic dělat.

V Česku umírá na nemoci z kouření, tedy na rakovinu plic, infarkt nebo mrtvici, 16 tisíc lidí ročně. Lékaři také spočítali, že kuřáci ztrácejí 15 let života.

„Z pohledu ministerstva zdravotnictví není žádoucí jakékoli rozšiřování dostupnosti tabákových výrobků. Nicméně Česká pošta není přímou řízenou organizací ministerstva, proto nemůžeme detailně posuzovat nebo komentovat její obchodní činnost,“ podotkl Štoll.

Jak dodal, ministerstvo zdravotnictví se dokonce ani nebude obracet na Českou poštu, potažmo ministerstvo vnitra, které je jejím zakladatelem.

Česká pošta, prodej cigaret, post shop (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Květa Moravcová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme