Bezdružické kino zavřelo, na Tachovsku zůstávají čtyři

Kino v bezdružickém kulturním domě promítalo desítky let. Po útlumu a nástupu nových technologií na začátku roku definitivně přestalo fungovat. Na Tachovsku tak už zůstávají pouze kina v Tachově, ve Stříbře, v Plané a v Boru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdružice

Bezdružice | Foto: Eva Kačánová

„Pamatuji si, když se promítalo dvakrát týdně, ve středu a v neděli. V neděli se promítalo i odpoledne pro děti. Hlavně s nástupem videí v 90. letech se četnost promítání zmenšila,“ vzpomíná starosta Bezdružic Jan Soulek.

Diváci ale dál ubývali. „Snažili jsme se promítat aspoň jednou týdně, ale návštěvnost dál klesala. V posledních letech jsme se snažili promítat jednou nebo dvakrát do měsíce,“ říká starosta zvolený za Nezávislé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osudem kina v Bezdružicích se zabýval Lukáš Milota

Největší návštěvnost měla filmová představení pro školy. „Filmová představení pro veřejnost se někdy nepromítala, protože přišlo málo lidí. Někdy bylo lidí deset, někdy třicet. Určitě se to nemohlo vyplatit,“ upozorňuje starosta.

Přesto město dál nakupovalo práva k filmům, vytápělo poloprázdný sál, udržovalo promítačku a platilo obsluhu. Nakonec ale kino uzavřeli. Starosta tvrdí, že mu nic jiného nezbylo.

„Donutily nás k tomu moderní technologie. Na klasických formátech, 35 mm, se už bohužel nové filmy nedodávají a ty nové nosiče neumím přehrávat,“ lituje Jan Soulek.

Miliony korun na digitalizaci Bezdružice nemají. A zavrhli i levnější variantu pořízení přehrávače filmů na blu-ray nebo DVD discích: „Pořád to byla investice stovek tisíc, což se při návštěvnosti kina jeví jako problematické,“ zdůvodňuje starosta.

Zbývají čtyři kinosály

Na Tachovsku tak zůstala čtyři kina. V Tachově, ve Stříbře, v Plané a v Boru. Kino Mže v Tachově promítá několikrát do měsíce, na digitalizaci čeká, zatím zvolilo levnější variantu:

„Máme blu-ray přehrávač, DVD přehrávač a poté samozřejmě tu zastaralou techniku. Asi máme štěstí na diváky. Máme dost věrných diváků, kteří na český film a zajímavosti přijdou,“ říká pracovnice tachovského kina Jaroslava Wanková.

„Digitalizace určitě je plánovaná. Městský úřad o tom uvažuje, ale s tím vším souvisí rekonstrukce, která je velmi důležitá, protož kinosál už nemá vyhovující prostory,“ dodává Jaroslava Wanková.

O digitalizaci se jedná

Podobnou technologii na přehrávání DVD a blu-ray nosičů mají ve Stříbře, zdejší kino Slávia promítá pětkrát, šestkrát do měsíce. Nabízí i odpolední dětské projekce a nově filmový klub zaměřený na starší filmy.

V provozu je také kino v Plané. Tam promítají filmy na klasickém 35 mm formátu a na DVD. Plánský biograf by se v budoucnu mohl proměnit na víceúčelový sál pro pořádání plesů nebo zábav. Součástí připravovaného projektu je i digitalizace kina.

Další kino je v Boru a i tady vážně jednají o jeho digitalizaci.

Lukáš Milota, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme