Při nepokojích ve Venezuele zemřelo už 15 lidí, demonstranti plánují další pochody

Násilnosti ve Venezuele nekončí a po dnešku mají už patnáctou oběť. V metropoli Caracasu se plánují další protestní pochody stoupenců i odpůrců vlády. Prezident Nicolas Maduro dlouho odmítal jednat s opozicí, nakonec se na ni však obrátil. Její vůdce Henrique Capriles ale Madurovu nabídku odmítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti prezidentu Nicolasi Madurovi ve Venezuele v Caracasu

Demonstrace proti prezidentu Nicolasi Madurovi ve Venezuele v Caracasu | Zdroj: Reuters

„Nesejdu se s federální radou, která si jednáním jen chce zachovat tvář. Tohle je umírající vláda, a v zahraničí o těchto událostech mluví jako o genocidě. Je to historický omyl,“ řekl vůdce opozice.

Smírné řešení krize se tak zdá být v nedohlednu. Caracasem dnes navíc mají projít další protestní pochody. Demonstranti v posledních dnech také barikádami blokovali dopravu, a to i v dalších městech země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Události ve Venezuele přiblížila tamní spolupracovnice ČRo Nina Hönigová

Většina obyvatel venezuelské metropole už je z neustálých dopravních omezení a uzavírek, které jsou často způsobeny i velmi malými demonstracemi, trochu unavena.

V oblasti Táchira, kde násilnosti začaly, se také situace po předchozích dnech uklidnila. Po včerejším rabování tamních obchodů zatím neidentifikovanými skupinami je dnes v regionu relativní klid.

Nepokoje původně vyprovokovaly hospodářské problémy, rostoucí kriminalita a korupce. Venezuelská ekonomika je dnes v mimořádně složité situaci - ceny meziročně stouply o téměř 60 procent.

Venezuelané protestují proti ekonomické politice vlády prezidenta Nicolase Madura a proti násilnému potlačení předchozích demonstrací. Policie v několika případech střílela na demonstranty gumovými projektily a použila také slzný plyn. Během dvou týdnů zahynulo už 15 lidí. Madura za to naposledy kritizoval i vlivný člen jeho socialistické strany a guvernér státu Táchira, kde nepokoje začaly.

Lidé tak mají stále větší problémy nejen nakupovat, ale vůbec sehnat některé základní potraviny a produkty, například i toaletní papír. K dostání není ani papír pro tisk.

Vláda proto ve snaze zmírnit tvrdé dopady hospodářské krize přijala v posledních měsících některá opatření – například stanovila maximální obchodní marži 30 procent na veškeré prodejné zboží.

Včera také otevřela nový systém distribuce deviz, protože ekonomika selhává hlavně z důvodu sníženého přístupu lidí a podnikatelů k zahraničním měnám.

Nina Hönigová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme