Jihlavské Káčko slaví patnáct let, díky testům se mu daří bránit šíření nemocí

Jihlavské centrum věnující se drogové prevenci s názvem Káčko slaví patnáct let své existence. Jeho činnost je zaměřená především na přímý kontakt s uživateli drog a také na zamezení šíření infekčních nemocí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto)

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

K tomu pomáhají jak pracovníci v terénu, tak kontaktní místnost. V ní dochází například k výměně injekční jehel. Úspěšnost tohoto programu podtrhuje i pracovnice centra Zuzana Šteflová.

„U HIV jsme ani jednou nezachytili pozitivní test, což je podle mě i důsledkem výměnného programu, který probíhá,“ domnívá se Šteflová. Stejně tak podle jejích slov nezaznamenali ani žloutenku typu B nebo syfilis.

Káčko oslavilo v úterý patnácté výročí své existence dnem otevřených dveří. Ten návštěvníkům nabídl seznámení se současnou činností i zavzpomínání na historii.

„Strašně lidi z Káčka obdivuji za to, že dokážou s narkomany pracovat. Ne každý na to má odvahu nebo čas a myslím, že i sami drogově závislí jsou za tuto pomoc vděční,“ řekla jedna z návštěvnic.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme