Rozšíření pravomocí NKÚ se některým poslancům nelíbí, výbor jednání přerušil

Nejvyšší kontrolní úřad zatím nebude mít větší pravomoci. Ústavní novelu o jejich rozšíření kritizovali na dnešním jednání sněmovního ústavně-právního výboru někteří poslanci i pozvaní senátoři. Podle prezidenta NKÚ Miloslava Kaly by předloha nemusela kvůli nejasnostem znamenat rozšíření, ale naopak zúžení kompetencí úřadu. I kvůli této námitce nakonec výbor debatu o poslanecké normě přerušil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Poslanecká novela ústavy navrhovala, aby NKÚ mohl kromě hospodaření se státními prostředky nově kontrolovat třeba i hospodaření samospráv, tedy například měst a obcí.

„Je snahou více mít veřejnou správu pod dohledem, transparentní. A samozřejmě také pro občana mít jistou záruku toho, že se jeho zaplacené daně kontrolují na více úrovních,“ vysvětluje důvod rozšíření pravomocí NKÚ jeden z autorů novely, poslanec TOP 09 Stanislav Polčák a dodává:

„Nicméně z té diskuse jsem hodně rozpačitý, protože jsem přesvědčený, že tady věděli tak možná dva lidi, o čem se diskutuje.“

Šéf NKÚ: Návrh není dobře připravený

Prezident úřadu Miloslav Kala má ale k novele výhrady, podle něj není dobře připravená. „Je třeba najít jinou definici,“ zdůrazňuje.

„Rozšíření působnosti Nejvyššího kontrolního je potřebné, ale v současné době ten zákon říká, co kontrolujeme, a tento nový návrh říká, koho kontrolujeme.“

„A my bychom byli rádi, abychom udrželi současnou ústavní konstrukci, to znamená rozšířit to, co kontrolujeme. A teprve potom na úrovni zákona řešit jednotlivé instituce, do jaké míry je můžeme kontrolovat,“ říká prezident NKÚ.

Návrh změny ústavy kritizují i někteří právníci, například ústavní právník Aleš Gerloch: „Rozsah kontrolovaných subjektů by byl zřejmě příliš vysoký, v návrhu se přitom nepočítá s navýšením počtu kontrolorů ani s navýšením veřejných prostředků.“

„A přitom se neuvažuje o zvýšení pravomocí NKÚ, to znamená, že Nejvyšší kontrolní úřad by nadále měl jakousi signalizační funkci, aniž by mohl tu nápravu dostatečně řešit,“ upozorňuje Aleš Gerloch.

Jana Čermáková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme