V Británii je riziko blackoutu čím dál vyšší, tvrdí britský energetický regulátor

Kolem roku 2015 má ve Velké Británii prudce stoupnout riziko velkého výpadku elektřiny, tzv. blackoutu. Tvrdí to alespoň britský energetický regulátor Ofgem. Britský premiér David Cameron považuje obavy za přehnané.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční silnice (ilustr. foto)

Noční silnice (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Podle Ofgemu se riziko velkého blackoutu během roku 2013 ztrojnásobilo. Může za to prý kombinace několika faktorů.

Dosluhující elektrárny používající fosilní paliva se nedaří tak rychle nahrazovat hlavně větrnými elektrárnami. Pozadu je i plánovaná výstavba dalšího bloku britské jaderné elektrárny.

Pomaleji, než se předpokládalo, klesá domácí spotřeba elektřiny. Méně domácností vylepšuje tepelnou izolaci svých nemovitostí a vázne i přechod k energeticky šetrnějším spotřebičům.

Ofgem tvrdí, že se dál prohlubuje britská závislost na dovozu zemního plynu a že by už v zimě roku 2015 mohla mít Británie nedostatek elektřiny.

Že by touto dobou mohly být výpadky proudu běžnou záležitostí, nedávno popřel sám premiér David Cameron. Prý dostal záruky od energetických společností, že se tak nestane.

V Británii by se energetika mohla stát jedním z hlavních témat volební kampaně před příštími parlamentními volbami. Opoziční labouristé už vyhlásili, že by v případě volebního vítězství na dobu 20 měsíců zmrazili ceny energií.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme