Obchodníci nejčastěji šidí med a víno, odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Mezi nejčastěji šizené potraviny na českém trhu patří med a víno. Vyplývá to z výroční zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce za loňský rok.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včelí med (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Podle mluvčího potravinářské inspekce Pavla Kopřivy čím dál tím víc lidí kupuje české výrobky, což obchodníci vědí, a tak med z ciziny často vydávají za tuzemský.

„Mezi problematické patřil například med, kde nevyhovělo 53 procent kontrolovaných šarží. U vína zase laboratorní analýza prokázala nevyhovující hodnoty u 36 procent kontrolovaných šarží,“ popisuje. Celkem inspekce loni provedla 36 tisíc kontrol.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějších poznatcích mluvil Jan Kopřiva ze Státní potravinářské a zemědělské inspekce

„Mezi další poměrně často nevyhovující komoditu patří víno, kde dlouhodobě nevyhovuje přibližně 40 procent analyzovaných vzorků. Například v loňském roce prověřovala přibližně 1100 šarží vína a kolem 40 procent nevyhovělo.“

„Obchodníci nejčastěji klamou zákazníky tím, že nabízí zboží, které uvádí určitou informaci na obalu, ale ve skutečnosti má potravina jiný charakter,“ upozornil Kopřiva.

Připomněl, že v posledních letech se ze spotřebitelské obce vydělují dvě složky. První tvoří informovaní spotřebitelé, kteří zvažují, jaké potraviny si koupí, a cena pro ně není primární, preferují kvalitu.

Druhá složka naopak na kvalitu rezignuje a je pro ně prvořadá cena.

Čím dál víc lidí přestává nakupovat ve velkých supermarketech a přesouvá se do diskontů a malých prodejen, uvedl také Pavel Kopřiva.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme