Velvyslankyně z 10 zemí navštívily Obrnice. Zajímá je soužití s romskou menšinou

Neobvyklá návštěva dnes přijela do Obrnic na Mostecku. Do malé obce přijely velvyslankyně z deseti států, například z Belgie nebo až z Peru. Zajímá je, jak se v Obrnicích daří začleňovat Romy do většinové společnosti. Právě za to totiž dostala obrnická starostka ocenění od Rady Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obec Obrnice

Obec Obrnice | Foto: Filip Jandourek

„Dá se tady domluvit, pomáhat, jsou tady děti, po nich je vždycky bordel, tak po nich uklízím. Ale jinak je všechno v pořádku,“ říká domovnice Helena Peterová o vztazích v paneláku v Obrnicích, ve kterém žijí převážně Romové.

Kdyby neudržovali pořádek, je téměř jisté, že by nedostali další nájemní smlouvu. Pro obec pracuje i Milan Surmaj, který uklízí ulice a pomáhá například i s údržbou zeleně.

Podle něj funguje soužití mezi většinovou společností a romskou menšinou díky aktivní práci terénních pracovníků. „Máme ty asistenty, posílají domů děti už v půl osmé a nechodí po večerech ven, je to dobré,“ myslí si.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě velvyslankyň v Obrnicích informoval reportér Jan Bachorík

Romové tvoří zhruba 40 procent obyvatel Obrnic. Podle starostky Drahomíry Miklošové z ODS to byla dřív obec, které se lidé spíš vyhýbali. Pak ale zastavili sestěhovávání nových lidí a nastavili jasná pravidla.

„Mám takový systém, něco za něco, na principu určité důvěry, a pokud tu důvěru někdo zklame, tak má smůlu. Ale samozřejmě si lidé velmi rychle uvědomí, že s nimi jednáme na velmi férové, na rovinu, a oni to potom také odvádějí,“ tvrdí Miklošová.

Rada Evropy ocenila starostku za několikaleté snažení o bezproblémové soužití většinové společnosti s Romy cenou Dosta.

Na základě tohoto ocenění si dnes přijely Obrnice prohlédnout i velvyslankyně 10 států. Během návštěvy zajdou i do základní nebo mateřské školy nebo do volnočasového centra.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme