Sledovali jsme ONLINE: Praha by mohla mít při blackoutu problém s komunikací a pitnou vodou

Nedostatek naftových agregátů v nemocnicích, váznoucí komunikace nebo mrznoucí dodávky pitné vody. Takové komplikace by mohly nastat, kdyby Prahu postihl velký výpadek elektrické energie. Ukázalo to cvičení, na kterém se podílí magistrát, záchranné složky, dopravní podnik a další instituce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha nacvičuje postup při masivním výpadku proudu

Praha nacvičuje postup při masivním výpadku proudu | Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Po asi dvou hodinách od simulovaného výpadku proudu vyhlásil pražský krizový štáb cvičný stav nouze. Zatímco doprava v hlavním městě by pravděpodobně nezkolabovala, dodávky pitné vody pro 600 tisíc lidí by mohly být problém, a to kvůli mrazům.

Primátor Tomáš Hudeček si není v případě nouze jistý ani telefonickým spojením kvůli neochotě mobilních operátorů.

„Došlo to až do absurdních diskusí. Nejen že máme důvodné pochyby o nastavení systému, bohužel i samotná komunikace byla velmi laxní a probíhala v podstatě písemně," řekl pražský primátor.

Policie, hasiči a zaměstnanci dopravního podniku řešili také evakuaci lidí z výtahů a metra nebo náhradní dodávky energií. Dopravní podnik by pravděpodobně situaci zvládl, lidé uvízlí v metru by se měli dostat bez problémů ven.

Praha nacvičuje postup při masivním výpadku proudu. Na snímku primátor Tomáš Hudeček | Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Město se soustředilo jen na instituce, o které se samo stará. Výjimkou je jen provoz nemocnic. Cvičení odhalilo, že právě nemocnicím Na Bulovce a Thomayerově nemocnici chybí výkonné náhradní agregáty.

Na krizová cvičení se Praha připravovala čtyři měsíce. Vyčlenila na ně několik desítek milionů korun.

Blackout | Foto: Český rozhlas

Igor Maňour, Evelyna Kulíšková, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme