Putin vyhlásil poplach vojskům ve středním a západním Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin dnes nařídil provést náhlou komplexní prověrku bojové pohotovosti vojsk v západním a centrálním Rusku. Oznámila to agentura ITAR-TASS s odvoláním na ministra obrany. Zahraniční média spekulují o tom, že Moskva stahuje vojska směrem na Krym. Podle ministra obrany Sergeje Šojgu však nemá bojové cvičení s vývojem na Ukrajině nic společného. Operace prý potrvá do 3.března.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin na své výroční tiskové konferenci v Moskvě. 19. 12. 2013

Vladimir Putin na své výroční tiskové konferenci v Moskvě. 19. 12. 2013 | Zdroj: ČTK

Média už dříve informovala o tom, že se k jihozápadní ruské hranici a na Krym stahují vojska, která zajišťovala bezpečnost olympiády v Soči.

Poplach u řady jednotek následoval poté, co Moskva opakovaně vyjádřila nelibost nad pádem režimu v Kyjevě, kde se k moci dostali stoupenci sblížení země s Evropskou unií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Krymu přiblížil zpravodaj ČRo Ondřej Bouda a komentář přidal vedoucí ruské redakce Radia Praha Libor Kukal

Mezitím dnes Ukrajinu označil za blízkého a dlouhodobého partnera generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Očekává, že všichni budou respektovat její suverenitu a celistvost.

Manévry se Rusové zřejmě snaží dát najevo podporu Rusům nebo ruskojazyčným obyvatelům na Ukrajině. Myslí si to i zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

„Na Krymu je také hodně ruskojazyčného obyvatelstva nebo vysloveně Rusů – tvoří 60 procent obyvatelstva Krymu. A ti vnímají to, co se nyní děje na Ukrajině velice úkorně,“ podotkl Slezák.

V Simferopolu protestovali stoupenci a odpůrci odtržení Krymu

Číst článek

Za proruskou orientaci Krymu se dnes před parlament ve správním středisku poloostrova v Simferopolu přišli vyslovit proruští demonstranti. Dorazili však i jejich odpůrci, což se neobešlo bez potyček.

Kromě Krymu, který Ukrajina dostala v padesátých letech minulého století darem od tehdejšího představitele Sovětského svazu Nikity Chruščova, žijí tito obyvatelé hojně i na východě Ukrajiny.

Podle Slezáka není vyloučená ani válka. „Rusové řekli, neoficiálně – off record, ale renomovanému britskému listu Fiunancial Times, že pokud se Ukrajina rozpadne, že to vyvolá válku. A v tom případě, že Rusové budou bránit Krym a že si ho vezmou zpět,“ uvedl Slezák.

Martin Dorazín, ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme