Vandal poškodil pomník obětem pochodu smrti v Krupce na Teplicku

Neznámý vandal poničil hromadný hrob 313 obětí pochodu smrti v Krupce na Prokopce. Popsal ho hanlivými nápisy a symboly. K poškození pomníku došlo nejspíš o víkendu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice chce pomník opravit nejpozději do dubna, kdy se u hrobu koná pietní akt

Radnice chce pomník opravit nejpozději do dubna, kdy se u hrobu koná pietní akt | Foto: MP Krupka

„Považuji to za vrchol neúcty vůbec k člověku samotnému, protože ten hrob je označen svastickými symboly, hákovými kříži,“ přiblížil starosta Zdeněk Matouš z ČSSD.

„Takže bych chtěl vyzvat lidi, pokud třeba něco i viděli, aby to oznámili městské polici v Krupce, která to šetří, nebo státní policii,“ dodal.

Krupská radnice odstraní nápisy a symboly nejpozději do konce dubna, kdy se u hromadného hrobu koná pietní akt.

V rámci takzvaných pochodů smrti v letech 1944 a 1945 museli vězni z koncentračních táborů v blízkosti fronty urazit mnohakilometrové trasy. Trpěli nedostatkem jídla, pití, vhodného oblečení i odpočinku. Pokud vyčerpaní lidé nedokázali pokračovat v cestě, byli zastřeleni.

Jiní vězni zase cestovali v přeplněných dobytčích vagonech, zavření i několik dnů bez jídla a v otřesných hygienických podmínkách. Transport z tábora Ossendorf zastavil v dubnu 1945 také na nádraží v Krupce-Bohosudově.

313 vyčerpaných vězňů vzápětí zemřelo na zápal plic nebo na tyfus. Těla byla naházena do opuštěného dolu nedaleko trati a až po konci války pohřbena do společného hrobu. Pomník, který se nachází naproti hornickému kostelu svatého Prokopa, byl odhalen v roce 1948.


Zvětšit mapu

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme