Letošní zima bude o třetinu levnější, odhaduje správa silnic v Libereckém kraji

Zatímco obvykle řeší silničáři v únoru kalamity, letos už plánují jarní úklid. Na mírné zimě správa silnic v Libereckém kraji ušetří až třetinu nákladů, pro lyžařská střediska ale znamenají svahy bez sněhu finanční ztrátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sypač

sypač | Foto: Krajská správa a údržba silnic kraje Vysočina

„Vraceli jsme Libereckému kraji v prosinci kolem osmi milionů korun. Pravděpodobně je využije na opravy silnic,“ říká Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic.

Celkové náklady na letošní zimu odhaduje na 50 milionů, což je zhruba o třetinu méně než to bývá obvykle.

Pro silničáře je letošní zima netradiční, místo se sypači jezdí už druhý měsíc s letní technikou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úsporách, které přinese letošní mírná zima, natáčela reportérka Šárka Škapiková

„V únoru se věnujeme sadovnictví, údržbě náletových dřevin, ořezům nebezpečných a suchých stromů,“ popisuje Pospíšil.

Díky mírné zimě ušetřila také města, to je třeba případ Jablonce nad Nisou. Obvykle tam napadnou stovky centimetrů sněhu za sezónu, letos to byly jen desítky.

„Ušetřili jsme zhruba 2,7 milionu korun. Tuto částku okamžitě vracíme do oprav komunikací a chodníků,“ vysvětluje náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele z ODS.

Město také začalo s opravou lávky přes ulici Palackého ve Mšeně, rekonstrukci už potřebovala asi deset let.

Kraj i města už plánují jarní úklid. Do ulic vyjedou čisticí vozy s košťaty.

Naopak ski areály si tu pravou zimu užívají teprve teď, jak potvrzuje Filip Svrček z lyžařského areálu na Ještědu. „Nástup sezony byl letos hodně pomalý,“ dodává.

Lyžařské podmínky v Jizerských horách | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Lyžuje se ale jen díky technickému sněhu. Řečem o konci mrazivých zim a o věčném podzimu a jaru provozovatelé ski areálů nevěří.

Jako příklad uvádí přívaly sněhu, které letos zavalily USA. „Myslím si, že tohle je mimořádná událost. Když se koukneme do historie, tak takové zimy prostě byly,“ vysvětluje Svrček.

A optimističtí jsou většinou i lyžaři. Třeba Petr Holub. „Není to zase nic až tak výjimečného v našich klimatických podmínkách. Protože si pamatuju na rok 2007, byl jsem v Jizerkách s partou kamarádů, a tam taky nebyl sníh,“ doplňuje lyžař.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme