Česko pomůže zraněným na Ukrajině, vláda pro ně pošle dva letecké speciály

Česká republika pomůže zraněným Ukrajincům a zítra pro ně do Kyjeva vypraví dva letecké speciály. Dnes to schválili ministři. Pomoc se uskuteční v rámci humanitárního programu MEDEVAC. Je určený pro lidi z válkou postižených oblastí, kterým není možné zajistit léčení v místních podmínkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armádní letoun CASA

Armádní letoun CASA | Foto: René Fluger | Zdroj: ČTK

Z programu MEDEVAC Česko uvolní 10 milionů korun, a to z rozpočtu ministerstva vnitra.

„Během zítřejšího dne by se měly na Ukrajinu vypravit dva letouny, jednak letoun CASA, jednak Airbus, a měly by do České republiky k léčení přepravit zraněné z Ukrajiny. Jedná se o pacienty, kteří byli nejčastěji zraněni během bojů a střetů, ke kterým docházelo mezi ukrajinskými policejními silami a demonstranty,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Nepokoje na Ukrajině už trvají tři měsíce. Lidé začali proti vládě demonstrovat kvůli tomu, že zastavila přípravy podpisu asociační dohody s Evropskou unií. Násilí vyvrcholilo před týdnem, kdy v ulicích Kyjeva přišly při protestech o život desítky lidí.

Vládní speciály posílá kabinet až teď, protože zatím nemohl najít kvůli nepřehledné situaci na Ukrajině oficiálního partnera pro pomoc.

Do Česka přiletí celkem 24 pacientů, kteří jsou ve vážném, až kritickém stavu. Někteří jsou ochrnutí, jiní mají mnohočetné průstřely nebo poraněnou lebku.

„V rámci České republiky by se na jejich léčení měla podílet celkem čtyři zdravotnická zařízení. Poranění v oblasti hlavy, krku a oční poranění by měla primárně řešit Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, poranění v oblasti břicha a končetin Fakultní nemocnice v Motole.“

„Na léčbě střelných poranění by se dále měla podílet Ústřední vojenská nemocnice a popáleniny by mělo řešit popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Královských Vinohradech,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Právě tuto péči totiž pacienti na Ukrajině nemůžou dostat. Na místě dál působí české humanitární organizace, také zmíněných 24 pacientů vybíral Člověk v tísni. Na ministerstvu zahraničí navíc nově vznikne skupina, která se bude zabývat pomocí Ukrajině z dlouhodobého, i politického hlediska.

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme