Ministerstvo školství zjistí, kolika učitelům chybí potřebné vzdělání

Ministerstvo školství se dnes dozví, kolik je v Česku pedagogů, kteří učí bez potřebné kvalifikace. Do příštího roku si budou muset příslušné vzdělání doplnit, nebo ve školství skončit. Podle původních odhadů mělo jít až o 13 tisíc lidí z celkem 130 tisíc učitelů. Problém je hlavně v malých obcích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek, stínový ministr školství za ČSSD

Marcel Chládek, stínový ministr školství za ČSSD | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Nejpozději do letošního prosince by učitelé bez vysoké školy nebo s jiným zaměřením měli začít usilovat o pedagogické vzdělání. Ministerstvo školství se dnes dozví, kolika učitelům potřebná kvalifikace chybí.

„Ze zprávy zjistíme učitele, kteří jsou nekvalifikovaní. Budeme vědět, jestli se to týká konkrétních oblastí, konkrétních škol nebo specifických oborů,“ vysvětlil ministr školství Marcel Chládek z ČSSD.

Pokud by se prokázalo, že nekvalifikovaných pedagogů je 13 tisíc, dostaly by se do problémů především mnohé regionální školy.

„Musím dát za pravdu odborům, že na to bylo 10 let, ale musím chápat i tu druhou stranu. Kdyby nám teď vypadlo větší množství učitelů, tak by to byl problém,“ upozornil Chládek.

Učitelům by mohla pomoci výjimka

Ministr školství věří, že počet učitelů bez kvalifikace je podstatně menší. Přesto se už teď snaží najít způsob, jak zabránit kolapsu resortu. Ministerstvo může například prodloužit lhůty pro jazykáře nebo lépe zpřístupnit vysoké školy těm, kdo si kvalifikaci potřebují doplnit.

Školám hrozí nedostatek učitelů, kvůli novele zákona jim bude chybět vzdělání

Číst článek

„Chtěl bych vytvořit prostor pro jednání a vytvořit možnost výjimky, která by byla časově omezená tak, aby učitelé specifických oblastí, jako například jazyků, mohli učit dále s tím, že budou mít podmínku, aby si vzdělání doplnili,“ uvedl Chládek.

Zatím existuje výjimka vztahující se na pedagogy, kterým bude v příštím roce 60 let a mají minimálně patnáctiletou praxi.

Eva Hanzlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme