Na Slovensko zatím nemíří žádní uprchlíci z Ukrajiny, tvrdí tamní policie

Napjatá situace na Ukrajině může brzy dolehnout i na vnější hranici Evropské unie. Jeden z jejích nejkratších a taky nejlépe střežených úseků má Slovensko. Stovka kilometrů hraniční čáry s Ukrajinou je z velké části prošpikovaná moderní technikou a spoustou policejních hlídek. Zatím se tam neděje nic mimořádného, příliv ukrajinských utečenců je ale pořád jedním z možných scénářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hranici mezi Ukrajinou a Slovenskem hlídají také pohraničníci

Hranici mezi Ukrajinou a Slovenskem hlídají také pohraničníci | Foto: Vojtěch Berger

Od vstupu Slovenska do Schengenského prostoru v roce 2007 prošla hranice mezi Slovenskem a Ukrajinou revoluční proměnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je situace na slovenské hranici, zjišťoval Vojtěch Berger

Rovinatý jižní úsek hranice hlídají kamery, seismické senzory a další technika, která hlásí každý pohyb na hranici.

V horách na severním úseku jsou policisté odkázaní na svoje vlastní nohy a znalost místního prostředí. Ilegálních migrantů stále ubývá, potvrzuje pohraničník Juraj Lechman.

„V minulosti bylo narušení o hodně víc než v dnešní době. V dnešní době to je jenom 10 nebo 20 % toho, co bylo před vstupem do Schengenského prostoru,“ říká Lechman.

Uprchlíci z Dálného východu

Lidem z vesnic na hranici mezi Slovenskem a Ukrajinou se občas naskytne kuriózní pohled, když se z bukového lesa vynoří skupinka dezorientovaných uprchlíků z Dálného východu. Při sestupu z hor na slovenskou stranu jde ale imigrantům někdy o život.

Hranici mezi Ukrajinou a Slovenskem hlídají také pohraničníci | Foto: Vojtěch Berger

„Indie, Srí Lanka, Afghánistán, Pákistán, Čína. Přišli do našeho terénu nalehko oblečení, byli zmrzlí. Kolikrát jsme museli poskytovat lékařskou nebo první pomoc,“ upozorňuje Lechman.

Nejčastěji policisté v kopcích přistihnou Somálce nebo Gruzínce. O ukrajinské krizi jako by tu nikdo nevěděl a utíkajících Ukrajinců je zatím minimum.

Státy Visegrádské čtyřky ale neberou tuhle věc na lehkou váhu a v případě masivního přílivu uprchlíku z Ukrajiny si chtějí navzájem pomáhat.

Vojtěch Berger, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme