Proces s bývalým německým prezidentem Christianem Wulffem se chýlí ke konci

V Hannoveru vrcholí proces s bývalým německým prezidentem Christianem Wulffem. Soud dnes pravděpodobně rozhodne o tom, jestli Wulff ještě jako dolnosaský premiér příjímal neoprávněně některé výhody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christian Wulff  na archivním fotu z ledna 2012

Christian Wulff na archivním fotu z ledna 2012 | Zdroj: Reuters

Bývalý německý prezident Christian Wulff se v roce 2008 nechal údajně hostit na festivalu Oktorberfest od filmového producenta Davida Groenewolda.

Producent prý částečně za tehdejšího dolnosaského premiéra i jeho rodinu zaplatil luxusní ubytování i občerstvení, které by jinak vyšlo na stovky eur. Groenewold se tím prý snažil od Wulffa získat veřejné finance pro svůj film, které nakonec skutečně získal.

Wulff ve své dřívější výpovědi přiznal, že podpořil poskytnutí peněz na Groenewoldův projekt. Prý to ale nemělo žádnou souvislost s pohoštěním na Oktoberfestu. Udělal to prý kvůli tomu, že se mu téma filmu líbilo.

Wulffovi obhájci také argumentují tím, že oba muži jsou přátelé, nešlo tedy o žádný výměnný obchod. Nejmladší německý exprezident v historii si soudní proces sám vyžádal, když odmítl zaplatit pokutu ve výši 20 tisíc eur.

Soud s německým exprezidentem Wulffem pokračuje výslechem svědků

Číst článek

Proces trvá od listopadu a podle některých německých médií je pravděpodobné, že Wulff od soudu odejde jako nevinný.

Wulffa pronásledovalo několik afér. Během jeho prezidentování se nejprve provalilo, že jako dolnosaský premiér získal od spřáteleného podnikatele velmi výhodnou hypotéku. Poté se snažil pomocí výhružek odradit bulvární deník Bild, aby o jeho případu informoval.

Nároky na morálku politiků jsou v Německu nesrovnatelně vyšší než v Čechách. Po tomto případu politici zvažují, zda mají přijmout pozvání na fotbalovou VIP tribunu, aniž by si lístek zaplatili.

Christian Wulff (uprostřed) se svými právníky u soudu v Hannoveru | Foto: Reuters

Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme