Arizonská guvernérka zastavila sporný zákon, údajně byl namířen proti gayům

Bouři kritiky vyvolal v americkém státě Arizona návrh kontroverzního zákona, který by podle skeptiků mohl otevřít dveře diskriminaci homosexuálů. Po protestech veřejnosti i podnikatelů spornou normu zastavila vetem až arizonská guvernérka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homosexuálové, lesby, gay, sňatky, svatby

homosexuálové, lesby, gay, sňatky, svatby | Zdroj: Reuters

Guvernérka státu Arizona Jen Brewerová vyslyšela výzvy firem, veřejnosti i aktivistů z komunity zastávající práva leseb, gayů, bisexuálů a transgender osob.

Kontroverzní zákon zastavila s tím, že by přinesl víc škody než užitku a vrhl stín na pověst celého regionu.

Norma kromě jiného umožňovala podnikům odmítnout homosexuální zákazníky, pokud by měli pocit, že je tak ohrožené jejich náboženské cítění.

O víkendu proti návrhu protestovaly v Arizoně tisíce lidí. Normu prosadil republikány ovládaný arizonský zákonodárný sbor s tím, že má chránit náboženské svobody konzervativců.

Podle kritiků ale zákon de facto legalizoval diskriminaci gayů. Proti se postavili i někteří republikáni a především velké podniky, které varovaly před negativními důsledky včetně odlivu investic.

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme