Nejlepší české alpské lyžaře čekají poslední sezony, nástupců je málo

Celkem pětkrát se čeští alpští lyžaři umístili v Soči mezi deseti nejlepšími, což dělá z těchto olympijských her pro české i československé alpské lyžaře rekordní olympiádu. Oba závodníci, kteří se o výsledky zasloužili, ale plánují konec kariéry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Strachová místo příštích olympijských her plánuje rodinný život

Šárka Strachová místo příštích olympijských her plánuje rodinný život | Zdroj: ČTK

Deváté a desáté místo Šárky Strachové a pátá, sedmá a devátá pozice Ondřeje Banka, navíc doplněná dvacátou ve sjezdu. Dohromady to znamená, že se Češi na Hrách v Soči prosadili napříč všemi alpskými disciplínami.

Bohužel se to ale nedá tak docela považovat za příslib do budoucna, protože obě osobnosti, které se o tyto úspěchy postaraly, brzy s vrcholovým lyžováním skončí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad budoucnosti českého alpského lyžování se zamyslel Jan Kaliba

„Plánuji, co se týče kariéry, ještě jeden rok a pak se uvidí. Těším se na normální život s manželem. Chci mít děti a rodinu. Na jeden rok sílu a motivaci cítím, potom se rozhodnu, jestli třeba ještě jeden, ale čtyři určitě ne,“ vyvrací účast na příštích Hrách Šárka Strachová.

Zní přesvědčivě a i vzhledem k tomu, co už má v životě za sebou. Dá lyžování sbohem s lehkým srdcem klidně ve třiceti letech, kdy většina soupeřek ještě zdaleka nekončí.

Výhodná smlouva prodloužila Martinu Vráblíkovi kariéru, po sezoně ale končí

Číst článek

Udržet u závodění ji paradoxně může spíš neúspěch než úspěch v další sezoně, protože závodnice v jejím nitru ještě jednou touží dokázat, že se po letech trápení dokáže vrátit se vším všudy a znovu se postavit na stupně vítězů.

Vedle Světového poháru k tomu bude mít zřejmě poslední šanci za rok na mistrovství světa v Americe, protože potom bude sezona bez velké akce a tou další bude až světový šampionát ve Svatém Mořici v roce 2017.

Ondřej Bank už nechce další zranění

Tak dlouho asi u závodního lyžování nevydrží ani Ondřej Bank. Po životních dvou týdnech na Hrách v Soči má velkou motivaci pro další sezonu, ale dál také zatím nevidí. Jediné, co ve 33 letech po mnoha zdravotních problémech ví, že další vážnější nemoc nebo zranění už by znamenaly definitivní konec.

„Už jsem si to říkal víckrát, ale to poslední zranění na začátku nevypadalo tak velké a byly z toho dva měsíce o berlích. Potom jsem si vykloubil rameno a řekl si: ‚Ještě jednou a už to nebudu dál pokoušet‘,“ připomíná Ondřej Bank své poslední patálie.

Ondřej Bank po dojezdu závodu v Soči | Foto: ČTK

I jemu je ale jasné, v jakých problémech se alpské lyžování v Česku po odchodu jeho a Strachové může ocitnout. „To, že mladých moc není, se ví dlouho a je to škoda. Je to trošku dané tím, že ta konkurence je velká,“ vidí Ondřej Bank hlavní překážku.

„Kluci jsou relativně dobří, ale prosadit se do svěťáku je hrozně náročné. Pokud nemají výdrž nebo nějaký jiný support, tak to skoro nejde,“ uzavírá třiatřicetiletý Bank.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme