Při slevách obchodníci často klamou. ČOI loni odhalila prohřešky skoro při polovině kontrol

Zhruba polovinu zákazníků, kteří nakupují zboží se slevou, zkusil obchodník napálit. Napovídají tomu alespoň výsledky kontrol České obchodní inspekce (ČOI). Ta loni našla pochybení u 45 procent ze zhruba tří tisíc kontrol zaměřených na slevy a akční nabídky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno (ilustrační foto)

Víno (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Tam je nejčastěji to klasické, kdy na regále je označená zlevněná cena v určité výši, a potom u pokladny ten zákazník platí cenu plnou nebo mnohem vyšší, než kolik měla být po slevě,“ uvedl mluvčí ČOI Jan Rotbauer.

Podobně je to prý také u akcí typu „vše za 50 procent“. „Mnoha různými způsoby se to děje,“ dodal Rotbauer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky kontrol slev a akcí přiblížil mluvčí ČOI Jan Rotbauer

Loni provedla Česká obchodní inspekce přes tři tisíce kontrol týkající se slev a akcí, a to v klasických obchodech i u e-shopů, ve 1389 případech našla pochybení. Pokuty inspekce udělila ve 987 případech a jejich výše přesáhla 13 milionů korun.

„Hovoříme-li o velkém nadnárodním řetězci, supermarketu, kde notoricky dělají to, že účtují zákazníkům za zlevněné zboží u pokladny původní, nezlevněnou cenu, čehož si nemusí každý všimnout, tak tam jdou samozřejmě ty pokuty až do výše statisíců,“ řekl Rotbauer.

Výše nejpřísnější pokuty byla 700 tisíc korun, a nebyla prý jedna. O dalších pokutách se ještě rozhoduje ve správním řízení.

Rotbauer připomíná, že zákazník má právo požadovat cenu, jak je označená v obchodě. Pokud ji kupujícímu u pokladny v supermarketu vzdor akční nabídce naúčtují v plné výši, má šanci to hned reklamovat.

„Oni vás zpravidla odkážou na svoji informační přepážku, kde vám potom ten rozdíl v ceně – mělo by to být bez velkého vysvětlování – vrátí,“ dodal Rotbauer.

Martin Karlík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme