ČEZ hlásí propad zisku o více než 12 procent. Na kondici mu to neubírá, říká analytik

Největší tuzemská energetická společnost ČEZ hlásí propad zisků v bilanci za loňský rok. Podle údajů, které dnes firma vydala, klesl čistý zisk meziročně o více než dvanáct procent na 35,2 miliardy korun. Výnosy se naopak zvedly o jedno procento na 217 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle ČEZu jsou hlavními důvody meziročního poklesu výrazné snížení velkoobchodních cen elektřiny kvůli masivní podpoře obnovitelných zdrojů energie, stagnace ekonomiky v Evropě a nejistota ohledně regulatorních podmínek v energetice.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se meziročně snížil o 4,4 procenta na 82,1 miliardy korun. Podle ČEU tak očekávání překročil o 1,1 miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hospodářské výsledky společnosti ČEZ rozebral v polední publicistice Rž analytik banky J&T Michal Šnobr

„Krizi evropské energetiky čelí ČEZ lépe než konkurence také v oblasti finanční stability. Jako jedna z mála evropských energetik jsme dokázali udržet přiměřenou míru zadlužení,“ upozorňuje předseda představenstva a generální ředitel Daniel Beneš.

V letošním roce očekává ČEZ zisk zhruba 27,5 miliardy korun. Výhled hospodaření podle společnosti odráží pokračující trend klesajících velkoobchodních cen elektřiny a nestabilní regulatorní rámec v Evropě.

„Důležitým indikátorem dalšího vývoje energetického sektoru bude jednání na půdě Evropské unie o klimaticko-energetické politice Evropy do roku 2030,“ říká Beneš.

Podle analytika banky J&T Michala Šnobra je sice pokles čistého zisku ČEZ poměrně veliký, ale na kondici ČEZ to neubírá.

„Naopak ČEZ vykázal z pohledu hotovosti o 8 miliard lepší výsledek než v roce 2012. Takže čistě účetně snížil zisk o 5 miliard, ale hotovostně, což je velmi důležité pro akcionáře i český stát, zbohatl, má o 8 miliard korun více než rok předtím,“ upozorňuje.

Může dojít k dalšímu snížení cen elektřiny pro maloodběratele

Jsou tak podle něj vytvořeny předpoklady pro to, aby v letošním roce ČEZ vyplatil akcionářům minimálně stejnou dividendu jako v loňském roce.

„Dokonce jsem přesvědčen, že může vyplatit vyšší dividendu, aniž by to zvýšilo dluh společnosti nebo změnilo její strukturu,“ dodává analytik.

Pokles zisku je podle něj projevem způsobený poklesem ceny elektřiny. „A toho efektu poklesu ceny elektřiny si užívají malí spotřebitelé v roce 2014 a budou si ho užívat i dál minimálně v letech 2015 a 16,“ předpokládá.

„A pokud bude vývoj cen elektřiny obdobný, dá se očekávat, že ještě k dalšímu snížení cen elektřiny pro maloodběratele dojde,“ dodává analytik.

Skupina ČEZ - čistý zisk (1999 - 2014) | Foto: ČTK

Helena Šulcová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme