Podnikatel Tomáš Pitr nemusí do vězení. Soud mu odpustil zbytek trestu

Obvodní soud pro Prahu 6 vyhověl žádosti Tomáše Pitra o podmíněné propuštění z výkonu trestu. Upozornila na to Česká televize. Ve švýcarském a českém vězení už si totiž podnikatel odseděl více než polovinu svého souhrnného čtyřletého trestu, který mu v prosinci uložil pražský vrchní soud za daňové úniky z roku 1994.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Pitr na jednání pražského městského soudu

Tomáš Pitr na jednání pražského městského soudu | Zdroj: ČTK

Soud Pitrovi zároveň stanovil čtyřletou zkušební dobu.

„Pan Pitr si rozhodnutí soudu osobně převzal. Na místě jsme se vzdali opravných prostředků a totéž učinila i státní zástupkyně, takže rozhodnutí je pravomocné,“ dodal Pitrův advokát Jan Křivánek.

Pitr byl odsouzen za daňové úniky ve výši 23 milionů korun. Na nich se podle pražského vrchního soudu podílel i Pitrův společník Miroslav Provod. Ten však trest nedostal, protože se na něj vztahuje amnestie vyhlášená exprezidentem Václavem Klausem.

V minulosti už Pitr za mřížemi strávil dva a půl roku. K odpykání zbytku trestu vůbec nenastoupil.

Soud Pitrovi v prosinci pravomocně uložil také pětiletý zákaz působení ve statutárních orgánech firem. Podnikatel se tehdy vyjádřil, že tento trest mu příliš nevadí, protože podniká i v zahraničí, kde ho zákaz limitovat nebude.

Už tehdy také uváděl, že požádá o podmíněný odklad nástupu do vězení. „Když to dobře dopadne, budu žít ještě dalších tři až pět let s podmínkou,“ odhadoval tehdy.

Podnikatel se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V létě 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici, v dubnu 2012 ho kriminalisté převezli do České republiky. Vždy trval na své nevině v kauze daňových úniků. Podle něj bylo pro soud těžké správně vyhodnotit někdejší situaci i proto, že daňové zákony se často měnily.

ČTK, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme