Česko vyslalo do Kyjeva dva vojenské speciály. Přiváží zraněné z demonstrací

Česko vyslalo do Kyjeva dva vládní speciály, které do Prahy přiváží 27 Ukrajinců zraněných při protestech. V rámci humanitárního programu MEDEVAC se budou léčit v pražských nemocnicích. O zraněné se starají i zdravotníci z jiných zemí, Německa, Spojených států a Kanady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Převoz zraněných Ukrajinců z Kyjeva do České republiky

Převoz zraněných Ukrajinců z Kyjeva do České republiky | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Letadlo CASA pro nejvážněji zraněné přistálo na letišti v Kyjevě jako první. Později přiletěl ještě speciálně upravený Airbus.

„Do toho nasednou zranění lidé, kteří mohou chodit,“ hlásil z letiště v Kyjevě zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín.

S českým armádním speciálem přiletěl na Ukrajinu také ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Krátce se setkal se zraněnými a popřál jim brzké uzdravení v České republice. „Lidé v naší zemi stojí o to, abychom pomohli vám, pokud na to máme síly. Přejeme si, abyste u nás měli pocit, že se o vás staráme rádi. A také bychom rádi pomohli vaší zemi,“ řekl Zaorálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách českých nemocnic na pacienty z Ukrajiny natáčela redaktorka Veronika Sedláčková

Pacienti, kteří letí na léčení do Česka, jsou ve vážném až kritickém stavu. Někteří jsou ochrnutí, jiní mají mnohočetné průstřely, popáleniny nebo poraněnou lebku. Jeden z Ukrajinců má podle zdravotní dokumentace v těle až deset kulek.

Většina zraněných je v mladším a středním věku. Nejmladšímu je 17 let a hrozí mu amputace nohy, v nemocnici s ním bude matka.

"Půjde o jednu z nejnáročnějších evakuačních operací v novodobé historii AČR, protože hromadný převoz takovéhoto počtu zraněných pacientů s takovým spektrem těžkých poranění od střelných až po popáleniny se dosud ještě neuskutečnil," řekla mluvčí generálního štábu české armády Jan Růžičková.

Předpokládané přistání prvního z obou letounů na letišti ve Kbelích je kolem 20. hodiny. Přistání druhého se předpokládá o hodinu později.

Převoz zraněných Ukrajinců z Kyjeva do České republiky | Foto: Martin Dorazín

Zraněné na místě vytipovali pracovníci organizace Člověk v tísni společně s českou ambasádou. Na jejich hospitalizaci jsou připraveny tři pražské nemocnice.

Do Všeobecné fakultní nemocnice převezou sanitky především zraněné v oblasti břicha a končetin. Ústřední vojenská nemocnice se postará o postřelené a v Motole se bude léčit třeba pacient s průstřelem plic.

„My se musíme chovat podle českých zákonů, takže pro ně musíme mít připravené informované souhlasy. Ukrajinci nejsou tak neběžná klientela, disponujeme i čtyřmi ukrajinskými lékaři, kteří u nás dlouhodobě pracují,“ vysvětlil ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Sbírka pro Ukrajinu
- Charita ČR: účet 55660022/0800, variabilní­ symbol 104
- Ukrajinská iniciativa v ČR a Ukrajinská tradice v ČR: transparentní­ účet2000537915/2010
- Člověk v tísni: Sbírka Pomoc Ukrajině -93209320/0300;
"DMS SOSUKRAJINA" na číslo 87777

Péče o zraněné Ukrajince provoz ve třech pražských nemocnicích neohrozí.

„Nejedná se o žádnou zátěž, která by jakkoliv paralyzovala péči o občany České republiky,“ řekla ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková. Problém by způsobil až příjem více než 50 zraněných najednou.

Podle koordinátora Člověka v tísni René Kočíka je na seznamu zraněných, kteří by mohli být převezeni do Česka, více než 70 lidí. Pokud vláda schválí další humanitární lety, zamíří do Prahy i další Ukrajinci. Když ne, seznam využijí zdravotníci z jiných zemí.

Českou pomoc zajišťuje humanitární program MEDEVAC. Je určený lidem z válkou postižených oblastí, kterým není možné zajistit léčení v místních podmínkách. Léčbu pacientů hradí ministerstvo vnitra, které uvolní zhruba 10 milionů korun.

Nový ukrajinský premiér Jaceňuk: Předchozí režim rozkradl státní pokladnu

Číst článek

Převoz zraněných Ukrajinců z Kyjeva do České republiky | Foto: Martin Dorazín

Martin Dorazín, ČTK, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme