Dítě zachránila unikátní operace v IKEMu. Část zdravých jater mu daroval otec

Půlroční Vojta se narodil s těžkým poškozením jater. Klasické transplantace by se nedožil, lékaři se proto rozhodli pro výjimečný zákrok, který v České republice do té doby provedli jen třikrát. Malému pacientovi transplantovali část jater od žijícího dárce, kterým byl jeho otec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři v pražském IKEMu transplantovali malému pacientovi část jater od jeho otce

Lékaři v pražském IKEMu transplantovali malému pacientovi část jater od jeho otce | Foto: IKEM

Na jedenáctihodinovém zákroku se podílely desítky lidí – hlavní operatér, dva další chirurgové na dvou operačních sálech, tým anesteziologů a sester.

„Děťátko nemůže tak, jak bylo v Čechách v minulosti bohužel zvykem, čekat na celá játra. Musí dostat část jater od dospělého, zbytek dostává jiný dospělý v čekací listině, anebo od dospělého žijícího dárce, například od svého rodiče,“ říká přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk, který Vojtu i jeho otce operoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o unikátní operaci jater zjišťovala redaktorka Věra Masopustová

„To znamená, že nedostává játra velikosti, tvaru a struktur tak, jak by přesně anatomicky odpovídala těm, která odstraňujeme, ale játra, která jsou tvarově i v řadě jiných ohledů úplně jiná než ta, která měl, ale je to pro něj jediná možnost,“ vysvětluje podstatu unikátní operace.

Malý Vojta dostal 265 mililitrů jater svého otce. „Samozřejmě že játra do určité míry dorostou, a s tím dítětem rostou. A rostou přesně do takové velikosti, jakou potřebuje v dalším věku, potažmo i dospělém,“ dodává Froněk.

Chlapec už se cítí lépe

Dárce už je v pořádku. „Tatínek se cítil, pokud mohu mluvit za něj, vlastně tři až čtyři dny po operaci úplně dobře. Chodil po oddělení, chodil opakovaně za malým Vojtou. Třetí až čtvrtý den po operaci byl vlastně natolik ,fit‘, že mohl být propuštěn do domácího ošetřování. Nakonec tady zůstal týden, ale i s ohledem na to, že žijí na úplně druhém konci republiky a přál si přece jenom s tím Vojtou zůstat o pár dní déle,“ přibližuje Jiří Froněk.

Vývoj počtu transplantací orgánů v IKEM (1990 - 2013) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Oba pacienty převzala po zákroku do péče klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče. Lépe už se prý cítí i malý Vojta.

„Vzhledem k tomu, jak byl pokročilý a v podstatě neměl žádné rezervy a jeho organismus byl velmi křehký, tak jsme tady řešili řadu komplikací včetně infekčních. Nicméně všechno se podařilo vyřešit, chlapec se stabilizoval. Teď už se živě projevoval, měl zájem o své okolí a začínal i jíst. Dneska už jsme se domluvili s kolegy ze spřízněného pracoviště v Thomayerově nemocnici a dneska jsme ho překládali,“ informuje přednostka kliniky Eva Kislichová.

Lékaři v IKEMu loni provedli nejvíc transplantací jater v historii – celkem 87, z toho devět u dětí. Malý Vojta patří k nejmladším pacientům.

Vojta prodělal po operaci řadu komplikací, teď už se mu podle lékařů daří lépe | Foto: IKEM

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme