Ptáci se vracejí z teplých krajů dříve než obvykle, někteří už stavějí hnízda

Kvůli teplé zimě se ptáci z teplých krajů vracejí dříve než obvykle. Někteří z nich začali svádět boj o teritoria a dokonce už i stavět hnízda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čápi v záchranné stanici v Jaroměři. Ptáci si zranili křídla o vedení vysokého napětí a pro těžká poranění už nemůžou být navráceni do volné přírody

Čápi v záchranné stanici v Jaroměři. Ptáci si zranili křídla o vedení vysokého napětí a pro těžká poranění už nemůžou být navráceni do volné přírody | Zdroj: ČTK

„To platí především o skřivanech polních, špačcích, jsou tady čejky a s nimi v docela velkém množství protahují i kulíci zlatí,“ vyjmenovává ptáky, kteří se z teplých krajů letos vrátili o několik týdnů dříve, českobudějovický ornitolog Jiří Pykal.

„Jsou tady i holubi hřivnáči, čápi bílí i černí, a dokonce i jeřábi popelaví, kteří hnízdí na několika místech v jižních Čechách a zpravidla přilétají až během druhé poloviny března,“ pokračuje ornitolog.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dřívějším návratu ptáků mluvila s ornitologem Jiřím Pykalem redaktorka Jitka Cibulová Vokatá

Tím, že ptáci přiletí na svá hnízdiště dříve, mají čas nabrat více síly na hnízdění, které je pro ně energeticky náročné. Teplá zima bez sněhu by ale mohla některým ptákům jarní návrat i zkomplikovat.

„Třeba čejky chocholaté, které hnízdí většinou na podmáčených nebo částečně zaplavených loukách, letos asi podmínky mít nebudou, protože louky jsou zcela vyschlé. Čejky najdou vhodné podmínky někde na okrajích rybníků – zdaleka ne všechny jsou plné vody, takže jsou tam bahnité plochy, kde čejka může zahnízdit,“ vysvětluje ornitolog.

Stejně tak jako jaro letos spěchá se svým příchodem, někteří ptáci staví brzy po příletu svá hnízda, což je v tomto období spíše výjimka.

„Ptáci, kteří přiletí nejdříve, obsazují ta nejkvalitnější hnízdní teritoria. Ta musí hájit a tím pádem je hormonální vyladění takové, že směřuje k hnízdění. Na několika místech už například bylo pozorováno, že straky staví nebo opravují stará hnízda,“ říká Jiří Pykal.

Nedočkavost by se těmto prvním ptákům ale nemusela vyplatit. A to v případě, že se zima ještě vrátí. Bez potravy, ke které by se vinou sněhu a mrazu nedostaly, totiž při životě vydrží jen několik hodin.

Jitka Cibulová Vokatá, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme