Letošní část modernizace dálnice D1 odstartuje v sobotu

Netypicky jarní počasí přeje silničářům, a na dálnici D1 se tak po zimní přestávce vše chystá k pokračování modernizace. V sobotu začnou dělníci pracovat hned na dvou úsecích nejstarší dopravní tepny v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S více než dvouhodinovým zpožděním byl otevřen úsek dálnice D1 mezi Šternovem a Psáři na Benešovsku

S více než dvouhodinovým zpožděním byl otevřen úsek dálnice D1 mezi Šternovem a Psáři na Benešovsku | Zdroj: ČTK

Na 44. kilometru D1 u Šternova už jsou na rozšířené krajnici namalované žluté čáry, v sobotu pak přibudou kužely a dopravní značky.

To znamená, že řidiči sice budou jezdit ve dvou pruzích, ty ale budou užší, a mezi 41. a 49. kilometrem mezi Šternovem a Psářemi v obou směrech tak bude omezená rychlost na 80 kilometrů v hodině.

Dělníci tady budou dokončovat práce ve středovém pásu, opravovat krajnici a pak se bude dál pokračovat v jarních opravách levé části vozovky, aby se tam následně mohl převést veškerý provoz.

Dopravní omezení se v sobotu vrátí také mezi 153. a 162. kilometr D1 u Velké Bíteše, a to jen ve směru na Prahu, aby dělníci mohli dokončit rozšíření vozovky.

Kritičtější okamžiky ovšem motoristy čekají koncem března a na začátku dubna. Kvůli instalaci mobilních svodidel se bude mezi 44. a 112. kilometrem hned na třech až devítikilometrových úsecích ve směru na Prahu jezdit jen jedním pruhem, a to téměř týden.

Právě dnes v Bernarticích také jednali zástupci integrovaného záchranného systému, policie a Ředitelství silnic a dálnic o tom, jak co nejlépe druhou část modernizace D1 zabezpečit.

Problém je především v tom, jak se k případné dopravní nehodě dostanou záchranáři nebo hasiči, a nezřídka se tak bude muset provoz zcela zastavit. Zástupci tedy řešili otázku komunikace či únikových cest. Setkání ale bude ještě několik.

Modernizace nejstarší tuzemské dálnice mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru má být dokončená do roku 2018 a vyjde na 23,6 miliardy korun.

Modernizace D1 - aktuálně řešené úseky | Foto: Český rozhlas

Eva Kézrová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme