Opencard může přejít pod správu Prahy. Zastupitelé schválili vznik akciové společnosti Operátor

Pražští zastupitelé schválili vznik akciové společnosti Operátor, která by měla mít na starost projekt Opencard. Praha začne okamžitě jednat s vlastníkem práv ke kartě – firmou eMoneyServices – o prodeji části své společnosti. Do firmy město vloží 100 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Tomáš Adamec

Pro město to znamená, že získá pod sebe správu i provoz karty a zároveň jí to umožní rozvoj jejích funkcí.

„Snažíme se udělat všechno pro to, aby systém fungoval. Vyjednává se velmi intenzivně a pevně věřím, že se nám podaří najít schůdné řešení, které bude znamenat, že Pražané budou dále používat své karty a že nebudeme muset přistoupit ke krizovému řešení,“ říká radní pro informatiku Jan Vašíček z TOP 09. Tím by byl v případě nedohody s firmou eMoneyServices návrat k papírovým kupónům.

Odhad nákladů, které by se měly hradit ze základního jmění firmy, je podle radního Vašíčka 60 až 80 milionů korun.

Založení firmy bylo podmínkou pro vstup potencionálních partnerů, zájem už projevily například banky. Náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09) dnes nevyloučil, že by mohl být v budoucnu celý projekt outsorcován. Minimálně dva roky ale podle něj zůstane firma v majetku Prahy.

Na založení společnosti se shodli zastupitelé napříč stranami. Od opozičních zastupitelů přesto zazněla kritika. Rudolf Blažek z ODS zpochybnil vklad 100 milionů korun. Podle něj není předem jasné, kolik odkup licencí bude stát.

„Tato cesta je akceptovatelná, ale to, co vnímáme negativně, je, že znovu jednáme pod tlakem, kdy má vypršet smlouva,“ řekl někdejší primátor a dnes opoziční zastupitel Bohuslav Svoboda z ODS.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Anna Königsmarková, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme