Jihočeský kraj sloučí školní lesy, rybníky a zemědělská družstva. Opozice nesouhlasí

Lesy a rybníky a některá zemědělská družstva odborných středních škol chce Jihočeský kraj sloučit do jedné organizace s názvem Krajské školní hospodářství. Včera to odhlasovali jihočeští zastupitelé. Cílem jihočeské koalice ČSSD a KSČM je ušetřit. Opozice návrh kritizuje, možné úspory totiž nikdo neprokázal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rožmberk

Rožmberk | Foto: Ľubomír Smatana

„Byl schválen samotný vznik organizace, do které je vkládán lesní majetek naší lesnické školy v Písku a následné sloučení se Školním rybářstvím Protivín, které tímto sloučením zanikne,“ popsal Tomeš Vytiska, předkladatel návrhu a radní pro školství za KSČM.

Nápad vzniku Krajského školního hospodářství kritizovala opozice. Podle Pavla Vondryse z hnutí Jihočeši 2012 je krok nepromyšlený. Koalice podle něj zatím neprokázala, že sloučením školních lesů a rybníků kraj ušetří.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzniku nové organizace Krajské školní hospodářství v Jihočeském kraji informuje Martin Pokorný

„Materiál, který byl předložen, neobsahoval vůbec žádné argumenty, žádná čísla, která by toto dokládala, aby byla aspoň nějaká základní představa. V materiálu není ani základní struktura subjektu, který by měl vzniknout. I předkladatel pan Vytiska řekl, že se schvaluje taková skořápka a že se to bude za pochodu dotvářet,“ upozorňuje Vondrys.

Malou životnost dává záměru i Vladimír Homola z ODS. „V okamžiku, kdy se to spojí, se za dva tři roky řekne, že ten majetek je příliš velký a je potřeba půlku prodat do soukromých rukou. A skoro si troufám říct, že bych si na to vsadil,“ říká.

Jan Váňa z ODS zase poukázal na skutečnost, že bouřlivé diskuse se vedly i v jednotlivých výborech krajských zastupitelů. „Ze čtyř výborů to tři nedoporučily, přesto to zastupitelstvo schválilo,“ diví se Váňa.

Neprošel ani návrh na odložení tohoto záměru. Také radní pro školství Tomeš Vytiska připouští, že mnoho věcí bude třeba doladit za pochodu.

„K jeho vzniku a k tomu, aby byl předložen zastupitelstvu a hlasovalo se o něm, nás vedla nespokojenost s tím, jakým způsobem se do současné doby hospodařilo s majetkem, který je ve vlastnictví kraje,“ vysvětluje radní.

Jihočeské Krajské školní hospodářství má začít fungovat už letos 1. července.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme