Ukrajinští zranění převezení do Prahy mají za sebou první nemocniční vyšetření

Ve třech pražských nemocnicích leží od pozdního večera sedmadvacet Ukrajinců, kteří utrpěli vážná zranění během protivládních demonstrací. Do Prahy je dopravily dva vládní speciály. Ještě během noci absolvovali pacienti vyšetření, dnes některé z nich čeká operace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přílet leteckého speciálu z Ukrajiny se zraněnými

Přílet leteckého speciálu z Ukrajiny se zraněnými | Foto: Filip Jandourek

Zranění Ukrajinci prožívají první noc v českých nemocnicích. 27 protivládních demonstrantů přepravily do Prahy dva vojenské speciály včera večer.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) odvedla česká armáda, zdravotníci i nevládní organizace skvělou práci.

„Dovolte mi, abych upřímně poděkoval Armádě České republiky, zdravotníkům armády, kteří přivezli zraněné, abych poděkoval nevládním organizacím, které se podílely na tom celém. Viděli jsme tady poměrně impozantní zástup sanitních vozů, to je společná akce Záchranné služby hlavního města Prahy a Středočeského kraje.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Příjem zraněných z Ukrajiny v pražských nemocnicích sledovala reportérka Veronika Hlaváčová

Dovezení pacienti se v pražských nemocnicích od teď léčí ze zranění, která utrpěli při nedávných protivládních protestech.

Podle typu jejich léčby se o ně starají zařízení ve Střešovicích, v Motole a ve Všeobecné fakultní nemocnici, upřesnil ministr Němeček:

„Neurochirurgické zákroky budou realizovány v Ústřední vojenské nemocnici, poranění hlavy, krku a očí ve Všeobecné fakultní nemocnici, poranění ortopedická ve Fakultní nemocnici Motol. Za zdravotnický systém bych řekl, že jsou všichni připraveni, všechno funguje tak, jak má.“

Nejdříve stabilizovat a vyšetřit

O část raněných, konkrétně dvanáct z nich, se tak teď stará i Fakultní nemocnice Motol. Náměstek Martin Holcát mluví o tom, že přijali třeba Ukrajince s průstřelem plic nebo řadu lidí se zlomeninami:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík

„Pacienti tam leželi déle než pět dní. Musíme je stabilizovat, vyšetřit a podle toho budeme postupovat.“

Všeobecná fakultní nemocnice přijala pacienty s poraněními břicha, končetin a obličeje.

Podle ředitelky Dany Juráskové chod jednotlivých oddělení neomezí. Nejde o žádnou velkou zátěž navíc: „Nejsme v tuto chvíli ani nuceni zásadním způsobem zasahovat do plánovaného provozu nemocnice.“

Problém by nemocnicím způsobil podle jejich šéfů až příjem víc než padesáti zraněných pacientů najednou.

Úspěšný transport

Tým armádních zdravotníků, který se o zraněné Ukrajince staral během letu, vedl vojenský chirurg Michal Mareček. Pacienti pocházejí podle něj z míst i stovky kilometrů od Kyjeva:

Vojenský speciál Airbus přepravil 17 nejvážněji zraněných, druhý letoun transportoval z Kyjeva deset zraněných. Původně v něm mělo být devět Ukrajinců, ale nakonec ještě jeden přibyl na poslední chvíli, sdělila mluvčí armády Jana Růžičková.

„Většina z těch zranění jsou střelná nebo zranění hlavy. Tam ty dvě velmi vážná – údajně od policejních obušků.“

Raněné vybírala na Ukrajině organizace Člověk v tísni. Podle jejího šéfa Šimona Pánka i na základě telefonátů rodin vážně raněných:

„Nepochybuji, že péče, kterou tady dostanou, bude výrazně lepší a lépe jim umožní návrat do života, než by se to stalo na místě.“

Česká nabídka pomoci dalším zraněným ukrajinským demonstrantům zůstává otevřená

Číst článek

Přílet leteckého speciálu z Ukrajiny se zraněnými | Foto: Filip Jandourek

Do Prahy přiletělo 27 zraněných Ukrajinců. Čekaly na ně sanitky i vrtulník

Číst článek

Milan Kopp, Veronika Neprašová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme