Putin nařídil ruské vládě, aby spolupracovala s novým ukrajinským kabinetem

Rusko prý bude jednat s novou ukrajinskou vládou a zahraničními partnery, včetně Mezinárodního měnového fondu a skupiny G8, o hospodářské pomoci Ukrajině. Úřadům to nařídil ruský prezident Vladimir Putin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Ruská vláda by podle něj měla zvážit i humanitární pomoc obyvatelstvu na Krymu.

Úřady ruskojazyčné autonomní oblasti na jihu Ukrajiny požádaly Moskvu o ochranu poté, co ukrajinský parlament svrhl prezidenta Viktora Janukovyče a převzal kontrolu nad zemí.

Putin v uplynulých dnech uvedl do bojové pohotovosti asi 150 tisíc vojáků, cvičících poblíž hranic s Ukrajinou, což vyvolalo znepokojení v Kyjevě i západních metropolích.

Kyjev také protestoval proti přesunům ruských sil na Krymu, kde má ruská černomořská flotila pronajatou základnu v Sevastopolu.

Kerry vyzval Rusko k zdrženlivosti a k respektování celistvosti Ukrajiny

Číst článek

Letiště v hlavním městě Krymu Simferopolu navíc dnes brzy ráno krátce obsadilo komando. Podle ruských médií chtělo zabránit údajnému výsadku ukrajinských vojáků.

Ti ale na místě nebyli a ozbrojenci se stáhli zpět. Následně se v agentuře Interfax objevila informace, že ruští vojáci obsadili vojenské letiště v krymském Sevastopolu.

Ozbrojenci dohlížejí na dvě letiště na Krymu. Naši vojáci to nejsou, tvrdí Rusové

Číst článek

Americký ministr zahraničí John Kerry vyzval v telefonickém rozhovoru svého ruského partnera Sergeje Lavrova, aby Moskva respektovala územní celistvost Ukrajiny.

Tamní nepokoje už trvají tři měsíce. Lidé začali proti vládě demonstrovat kvůli tomu, že zastavila přípravy podpisu asociační dohody s Evropskou unií. Násilí vyvrcholilo před týdnem, kdy v ulicích Kyjeva přišly při protestech o život desítky lidí.

ČTK, Simona Bartošová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme