Hluk na Praze 1 mají snížit informační tabule, dalším krokem je zvýšení pokut

Praha 1 přišla s dalším způsobem, jak zabránit rušení nočního klidu. V rezidenčních oblastech vyvěsí tabule, které upozorní na zákaz konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční život obyvatel a návštěvníků Prahy přináší problémy s hlukem

Noční život obyvatel a návštěvníků Prahy přináší problémy s hlukem | Foto: Filip Jandourek

Hluk obtěžuje třeba obyvatele domu s pečovatelskou službou v Dlouhé ulici. „Tady klid nemůže být, v noci je randál,“ stěžuje si obyvatelka domu s pečovatelskou službou. „Snažíme se na to zvyknout. Není to nic příjemného,“ ví další seniorka, která má okna přímo do ulice.

Praha 1 chce takto frekventovaná místa zklidnit. Podle radního pro oblast bezpečnosti a veřejného pořádku Ivana Solila z ČSSD by prvním řešením měly být lanové navaděče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plánem protihlukových opatření na Praze 1 se zabývala Veronika Štefanová

„Povinností provozovatelů zařízení je, aby si před vlastním prahem udělali pořádek. Zároveň je to opatření, které vymezí, jaký prostor je jejich,“ upozorňuje radní Ivan Solil.

Lanové navaděče si v Dlouhé ověřili v klubu Roxy a NoD. Podle vedoucího klubu hluk nesnižují:

„Když přijde víc lidí, tak tady nestojí hrozen, ale řada. Z naší strany jsme udělali nejen odhlučnění klubu, ale také opatření, která se týkají naší části chodníku. Pokud to neudělají všichni a nezapojí se do toho městská policie, tak ta naše opatření zůstanou bezzubá,“ říká Jaroslav Stanko.

Tabule mají poučit i turisty

Novým opatřením mají být informační tabule pověšené na lampách veřejného osvětlení. Ty návštěvníky podniků upozorní na zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti v rezidenčních oblastech.

Informační text v českém i anglickém jazyce by měl povědomí o nočním klidu šířit i mezi turisty. Za porušení vyhlášky pak hrozí pokuta ve výši jednoho tisíce korun.

„Řada lidí, návštěvníků Prahy, jsou cizinci a takovou povědomost nemají. Nemáme ambici, že by všichni lidé začali okamžitě dodržovat takový zákonný předpis. Ale jsme si vědomi, že řada lidí to nezná a to by k tomu mělo přispět,“ říká Ivan Solil.

Pokud se centrum nezklidní, zvýší se pokuty

Výše pokuty se ale může zvýšit. „Samozřejmě se může změnit pouze změnou vyhlášky. Ta částka je skutečně nízká. My to vyhodnotíme po těch opatřeních, která teď provedeme. Pokud to nepomůže, tak budeme iniciovat změnu sazby,“ plánuje radní.

Funkčnost tabulí si městská část začne ověřovat už 1. března. To se jich v Praze 1 objeví minimálně dvacet. Pronájem vývěsního prostoru vyjde na necelých dvacet tisíc korun měsíčně.

Na rezidenční zóny, kde se alkohol na veřejnosti konzumovat nesmí, budou upozorňovat i tištěné bezpečnostní mapy.

Vojtěch Man, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme